Phara de Aguirre geeft vluchtelingen een gezicht in nieuwe reeks: ‘Vijf jaar hier’

In 2015 was Europa in de ban van de grote Europese vluchtelingencrisis. Meer dan één miljoen mensen probeerden op het oude continent een nieuw leven op te bouwen maar hadden daarvoor asiel nodig. Phara de Aguirre en haar team volgde vijf jaar lang achttien mensen die asiel hebben aangevraagd in België. Het resultaat ziet u vanaf vandaag in de vijfdelige Canvas-reeks ‘Vijf jaar hier’.

Achttien verhalen

Phara de Aguirre, wiens eigen vader door zijn ouders op een vluchtelingenboot werd gezet, besloot vluchtelingen die Belgisch asiel hebben aangevraagd vijf jaar te volgen. Achttien vluchtelingen passeren de revue, elk met hun eigen verhaal. Zo volgt Phara het amper twaalfjarige Syrische jongetje Mohamed die samen met zijn oom op een vluchtelingenboot in Turkije stapte en onderweg vreselijke dingen gadesloeg. We volgen ook Ahmed: een 35-jarige schrijnwerker uit Aleppo wiens zaak in 2012 werd gebombardeerd en plots alles kwijt was. Farouk was een professor Frans aan de Universiteit van Damascus en woont in Kessel-Lo. Hij moest huis en haard ontvluchten voor het regime van Assad en nam noodgedwongen zijn toevlucht tot een rubberboot die hem op de Middellandse Zee bracht, samen met zijn vrouw en twee kinderen.

Van de achttien vluchtelingen die het team kon volgen hebben volgens de Aguirre maar liefst negen in een boot de Middellandse Zee overgestoken. Een zee die intussen bekend staat als een massagraf voor vluchtelingen. Phara’s conclusie voor dit menselijke leed? “In oorlogstijd doen mensen wat ze nooit voor mogelijk hadden geacht.”

Vragen en antwoorden

Phara en haar team gingen ook op zoek naar antwoorden op enkele cruciale vragen: Hebben de asielzoekers ook asiel gekregen? Leerden ze ondertussen de taal? Hebben ze werk gevonden? En hoe gaat het met de kinderen? De antwoorden op die vragen zullen heel wat kijkers verbazen. 

Het was volgens de doorgewinterde journaliste echter geen sinecure om al deze mensen zo lang te volgen. “We moesten regelmatig bellen, berichten sturen, hen volgen op sociale media, nu en dan eens langsgaan, ook zonder cameraploeg. Door al die contacten groeide ook het vertrouwen en kregen we beter zicht op hun verhaal." De reeks wil volgens de Aguirre geen standpunt innemen in de discussie over vluchtelingen. Het wil de mensen die zich aan deze oversteek waagden, wel een stem én een gezicht geven. “Dit is een poging om de realiteit te tonen zoals die beleefd wordt door de asielzoekers zelf”, aldus de Aguirre.

Kijk dinsdag 24 november naar de eerste aflevering van ‘Vijf jaar hier’ om 21u20 op Canvas en online via VRT NU.

Films

Bekijk alles
Top