De geslaagde en minder geslaagde verfilmingen van Nicholas Sparks

Nicholas Sparks, liefhebbers van het romantische genre kennen hem voor zijn boeken met zeemzoete liefdesverhalen en dito verfilmingen. De schrijver heeft ondertussen al menig boek op het grote scherm zien komen, het ene al succesvoller dan het andere. Op 25 november zendt VIJF ‘The Last Song’ uit, geen beter moment dus om het repertoire van Sparks te rangschikken van geslaagd naar… minder geslaagd.

The Notebook (2004)

Dit is met voorsprong de meest iconische Nicholas Sparks-film. ‘The Notebook’ volgt het langdurende en vaak hartverscheurende liefdesverhaal tussen het rijke stadsmeisje Allie (Rachel McAdams) en de lokale plattelandsjongen, Noah (Ryan Gosling). Het verhaal start als zomerflirt in de jaren dertig en evolueert tot een blijvende band die decennialang aanhoudt. Ondanks jaren zonder elkaar, andere geliefden en maatschappelijke verschillen.
 
Gosling en McAdams' band was elektrisch op het scherm en het publiek werd op slag verliefd op dit romantisch drama.

A Walk to Remember (2002)

De op één na populairste Sparks-bewerking is degene die Mandy Moores acteercarrière lanceerde. ‘A Walk To Remember’ was een volwaardige 'weenfilm' over een conservatieve middelbare scholier, Jamie Sullivan (Moore), die verliefd wordt op bad boy Landon Carter (Shaun West). Beiden hebben moeite om zich aan te passen aan de veranderingen die hun relatie veroorzaakt. Landon verliest zijn populariteit en Jamie houdt geheim dat ze eigenlijk stervende is.
 
Eenvoudig, vertederend en effectief, ‘A Walk To Remember’ was een tijdloos tienerliefdesverhaal dat Nicholas Sparks op de kaart zette in Hollywood.

The Last Song (2010)

Ronnie (Miley Cyrus) is een opstandige tiener uit New York die tijdens de zomer bij haar vervreemde vader (Greg Kinnear) gaat wonen. Al snel krijgt ze interesse in een lokale jongen, Will (Liam Hemsworth). Terwijl de zomer voortduurt, wordt Ronnie verliefd op Will en probeert ze na al die jaren weer een band op te bouwen met haar vader.
 
Sommige critici noemden ‘The Last Song’ ééntonig en oppervlakkig, maar al bij al blijft het een romantisch verhaal om bij weg te dromen. Een groot deel van de bekendheid heeft de film te danken aan Liam Hemsworth en Miley Cyrus die er een langdurige relatie aan overhielden.  

Voor 'The Last Song' zap je op woensdag 25 november om 20u35 naar VIJF.

Message in a Bottle (1999)

Teresa (Robin Wright) vindt een aangespoeld bericht in een fles op het strand. Vastbesloten om het bericht aan de eigenaar af te leveren, volgt ze het spoor terug naar Garrett (Kevin Costner) en wordt al snel verliefd op hem. Er is maar één probleem: hij weet niet dat ze de brieven heeft gevonden, en zij wil hun ontluikende relatie niet riskeren door het hem te vertellen.
 
Een klassiek Sparks liefdesverhaal, maar waar ‘The Notebook’ vol zit van passionele en betekenisvolle ruzies, blijft deze film braaf en voorzichtig. Kijkers vonden het geheel wat slap en misten actie, want zelfs een gevecht voelde alsof het enkel gebeurde “omdat het moest”.

The Best of Me (2014)

Zoals de meeste films van Sparks gaat ‘The Best Of Me’ over de lang verloren gegane liefde tussen Dawson (James Marsden) en Amanda (Michelle Monaghan). Twee middelbare schoolliefjes die twee decennia later onverwacht herenigd zijn en zich al snel realiseren dat ze nog steeds gevoelens koesteren voor elkaar.
 
Het plot voelt onhandig en gekunsteld aan en dat maakt het moeilijk voor de kijker om mee te geraken in het verhaal. Maar natuurlijk bevat ook deze film alle stroperige melodramatische momenten die de films van Sparks tot guilty pleasures maken.  
 

Films

Bekijk alles
Top