De comeback van de gabber (en andere vervlogen trends)

Muziek | Is de gabbercultuur terug van (nooit) weggeweest? De Nederlandse subcultuur ontstaan in de jaren negentig, gekenmerkt door kale mannenkapsels, witte sportsokken, bomberjackets en trainingspakken, korte voetbalshorts en het raven en hakken op hardstylemuziek, waaide ook naar ons land over. De hoogtijdagen van de gabbers liggen nu al een tijdje achter ons, maar vergis je niet. Toen de subcultuur opeens uitdoofde in 1999 verdwenen de gabbers wel van de speelplaatsen, maar a gabber never dies! 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De documentairereeks 'Een programma over de jaren negentig' focust donderdag vanaf 21u45 op NPO3 op de teloorgang van de gabbercultuur. Vanaf 1999 verdwenen de gabbers naar de achtergrond, maar de gabber is nooit met uitsterven bedreigd geweest. De cultuur werd meer binnenskamers bedreven, of kwam tot volle uiting op evenementen met gelijkgezinden, zoals op het legendarische Thunderdome. Dat muziekevenement trok in de jaren 90 gemiddeld 40.000 bezoekers per jaar, en werd ook in ons land georganiseerd.

2012 zou het jaar van de laatste Thunderdome worden, georganiseerd in Amsterdam, en daarmee zag de gabber de hoogmis van zijn cultuur, waar hij/zij met een lieve lust tot in de vroege uurtjes kon hakken zonder oordelende blikken, verdwijnen. 2017 vormde het begin van een revival, toen Utrecht gaststad was voor een splinternieuwe Thunderdome-editie, en ook vorig jaar vond het hardcorefestival plaats in de Nederlandse stad. En of de gabbers springlevend zijn, en nog steeds verzot zijn op 'hun' Thunderdome: het festival was al meteen uitverkocht in de voorverkoop. Onder het motto 'Ode aan de Gabber' namen zo'n 50.000 mensen uit ruim 45 landen deel aan het hakfeest. Thunderdome was daarmee het grootste indoorfestival van Europa.

Werd met de comeback van Thunderdome ook meteen het begin van een gabberrevival ingeluid? In maart van dit jaar gonsde het alvast van de geruchten in gabbermiddens, toen Thunderdome gehint had naar een editie in het Antwerpse Sportpaleis.

Deze ninetiestrends maken eveneens een comeback:

- Ovale zonnebril: weinig fashion trends schreeuwen zo jaren 90 als de ovale zonnebril. Destijds gedragen door vrijwel iedere stijlvolle persoon, ook nu wederom gedragen door personen wiens looks een effortless stijl hebben.

Haltertopjes: deze kledingtrend was schering en inslag in de nineties. Vrijwel elke vrouwelijke beroemdheid liep ermee te koop. Anno 2020 is het topje een favoriet van modellen Kendall Jenner en Emily Ratajkowski en popzangeres Dua Lipa.

- Boybands: oké, niet echt 'trends' te noemen, maar populaire boybands zetten wel de toon in de popcultuur van de jaren 90 en waren dan ook onbetwiste trendsetters. De Amerikaanse boyband Backstreet Boys is de meest succesvolle uit de geschiedenis, en loste in 2019 na zes jaar nog eens een nieuw album: 'DNA'. De boys trokken ook meteen weer op tournee. Ook de boybands Westlife, Take That en Boyzone zijn overigens helemaal terug van weggeweest. En dan is er nog de girlband Spice Girls: ook zij maakten vorig jaar een comeback met een wereldtournee – zonder Posh Spice weliswaar.

- Heuptasje: tegenwoordig krijgt het heuptasje de hippere term ‘fanny pack’ opgeplakt. Waar je enkele zomers geleden nog een handvol verdwaalde festivalgangers zag rondslenteren met buideltasjes, is het accessoire anno 2020 een must-have voor de hippe vogels van Generatie Z. Heuptasjes werden vroeger weleens beschimpend weggezet als smakeloos, maar de verfrissende modellen van vandaag zijn naast praktisch ook stijlvol en elegant – en duiken steeds vaker op in het straatbeeld.

'Een programma over de jaren negentig', donderdag 26 november vanaf 21u45 op NPO3.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top