Muziek vanuit je zetel voor de dag van de muzikanten

Muzikanten vieren gewoonlijk feest op 22 november, de dag van de Heilige Cecilia, de patrones van de muzikanten. Maar terwijl dat gewoonlijk de uitgelezen kans is voor een optreden, ligt dat dit jaar wel wat anders. Vier de feestdag daarom vandaag van thuis met de beste concertfilms en muziekdocumentaires! Hieronder alvast enkele tips.

Gaga: Five Foot Two

Lady Gaga lijkt larger than life, maar onder alle make-up, attitude en extravagante kostuums schuilt een gewone vrouw van zo’n meter 58. Dat is het uitgangspunt van ‘Gaga: Five Foot Two’, de documentaire die de zangeres een jaar lang volgt, bij de release van haar album ‘Joanne’ en de voorbereidingen voor een Super Bowl-optreden. De film biedt een ongefilterde blik achter de schermen, inclusief de medische problemen van Gaga, die aan chronische pijn lijdt, en haar mentale staat.
 
De documentaire toont Gaga in een nieuw licht, en daar is de zangeres duidelijk trots op. Tijdens de Europese tour die volgde op de release in 2017, liet ze de film telkens voor haar optredens zien aan het publiek.
 
‘Gaga: Five Foot Two’ is beschikbaar op Netflix.What’s Happened, Miss Simone?

Nina Simone was een van de groten der aarde. Als zangeres veroverde ze de wereld met de ene hit na de andere. Nummers als ‘Sinnerman’ en haar versie van ‘Feeling Good’ zullen voor eeuwig tot het wereldwijde canon behoren. Van achter haar piano zette ze zich ook constant in voor de rechten van Afro-Amerikanen en raakte ze betrokken bij de beweging van Martin Luther King. Uit frustratie liet ze op het toppunt van haar carrière alles en iedereen achter om naar Liberia te trekken. Gebundeld in de documentaire ‘What Happened, Miss Simone?’ zijn nooit eerder vertoonde beelden die haar ongelooflijke levenswandel tonen.
 
De documentaire over het beklijvende verhaal van deze wereldzangeres, die mee geproduceerd werd door haar dochter, was in 2016 genomineerd voor de Oscar voor ‘Beste documentaire’.
 
Stream ‘What Happened, Miss Simone?’ op Netflix.Rolling Stones: Olé Olé Olé

In 2016 trokken de legendarische rockers van The Rolling Stones door Zuid-Amerika voor een grote concerttour. Ze bleven onder andere even in Argentinië, waar een schare toegewijde fans die zichzelf de “rolingas” noemen in een commune samenleven, omdat het vorige regime Engelstalige muziek verbood. In Buenos Aires kregen ze flashbacks naar de jaren 70, wanneer hysterisch schreeuwende fans achter hun wagens aan lopen. Alleen zijn dat nu geen jonge meisjes, maar oude mannen.
 
De tour beleefde een hoogtepunt in Havana, Cuba. Daar speelden de Stones een gratis optreden voor een half miljoen toeschouwers, de allereerste keer in het historisch gesloten land. De Zuid-Amerikaanse avonturen van de rockers zijn vastgelegd in ‘Olé Olé Olé’, een mengeling tussen een concertfilm en een reisdocumentaire.
 
‘Rolling Stones: Olé Olé Olé’ is beschikbaar op Netflix.Springsteen on Broadway

The Boss bracht onlangs nog zijn nieuwste album ‘Letter to You’ uit. Het album is vintage Bruce, en voor wie daar niet genoeg van kan krijgen en verzot is op de grootste hits van Springsteen, kan zijn hart ophalen aan ‘Springsteen on Broadway’. Dat is een intieme akoestische set waarbij Bruce verhalen vertelt over zijn leven en zijn bekendste songs in een nieuw jasje stopt.
 
Zijn onemanshow werd gecapteerd en is in zijn geheel te herbeleven in de concertfilm ‘Springsteen on Broadway’. Het intieme optreden leent zich uitstekend voor een knusse en warme concertervaring vanuit je zetel.
 
‘Springsteen on Broadway’ is te bekijken op Netflix.Muziek

Bekijk alles
Top