De Brusselse maestro is terug van weggeweest: waarom Stromae in 2015 van het voorplan verdween

Even abrupt als hij in 2015 van de muziekscène verdween, heeft Stromae een aantal dagen geleden in het Franse dagblad Libération zijn comeback aangekondigd. Wanneer zijn talloze fans zijn nieuwe album in de rekken mogen verwachten, is nog een groot geheim. We onthouden echter vooral het goede nieuws: Paul Van Haver is eindelijk terug.

We schrijven oktober 2015. Ter promotie van zijn tweede album 'Racine Carrée' met monsterhits als 'Papaoutai' en 'Formidable' heeft Stromae er een wereldtournee opzitten van liefst 170 optredens. Van Duitsland over Brazilië tot in Londen en van het iconische Madison Square Garden tot optredens in Kinshasa en Kigali. Maar Paul Van Haver is letterlijk en figuurlijk helemaal op.

Een burn-out is het zware verdict, mede in de hand gewerkt door een slechte reactie op malariamedicatie. Maar Stromae heeft het ook moeilijk met zijn statuut van absolute wereldster. In de Franse krant Libération licht hij een tipje van de sluier van het moment dat het hem allemaal te veel werd. Na afloop van een signeersessie bij Fnac in Lille "omsingelden mensen mijn auto. Ze sloegen erop, alsof het Michael Jackson was. Ik had de indruk dat ik uit mijn lichaam kwam."

Modemerk

En dus maakte Paul Van Haver een drastische keuze. Hij verdween van de ene dag op de andere in de anonimiteit en zette zijn muzikale carrière voor onbepaalde tijd on hold. Samen met zijn jongere broer Luc Junior Tam en zijn vrouw Coralie Barbier stortte hij zich volop op hun modelabel Mosaert.

Daarnaast bleef hij ook achter de schermen actief in het muziekwereldje. Zo verzorgde hij onder meer de regie voor videoclips van wereldsterren als Dua Lipa, Billie Eilish en Major Lazor. Bovendien zat de creatieve duizendpoot ook achter de videoclip die Parijs in de strijd gooide om de Olympische Spelen van 2024 te organiseren en mag hij ook mee de inkleding van het gloednieuwe Sain-Denis Pleyel station verzorgen.

Heropstart zangcarrière

Maar ook puur muzikaal heeft Stromae nooit echt stil gezeten. "Ik ben nooit gestopt met muziek maken", verklaarde hij aan Libération. Zo lanceerde hij in 2018 de single 'Défiler' ter promotie van zijn eigen kledinglijn en was hij in 2019 te horen op het nummer 'Arabesque' van Coldplay.

Nu is het dus uitkijken naar een album van zijn hand. Al liet de Brusselse zanger zich niet vastpinnen op een datum. Zijn talloze fans zullen dus nog even geduld moeten oefenen voor de opvolger van 'Racine Carrée' (2013) en 'Cheese' (2010) in de winkelrekken ligt.

Muziek

Bekijk alles
Top