Acht kandidaten, een driekoppige jury en de host Espe Riekaert die de show in goede banen moet zien te leiden. Hij mag dat bovendien doen in een prachtig decor. Espe zelf is er gelukkig helemaal klaar voor.

Hoe ben je hier als host beland?

Via YouTube en zelf te livestreamen ben ik opgemerkt als presentator. Ik heb al eens voor Proximus gewerkt en nu sta ik hier terug. GameForce Goes Digital heb ik ook gepresenteerd eerder dit jaar. Door corona verliep dat digitaal. Maar ik denk dat dit het zotste is dat ik al gedaan heb.

Ben je zelf eigenlijk een gamer?

Enorm. Ik ben retroverzamelaar, dus ik heb heel wat oude games. Ik probeer ze ook allemaal eens te spelen. Nieuwe games speel ik ook. Oude games die ooit een hit waren, probeer ik ook nog eens te spelen. Ik hou me dus wel niet bezig met één specifieke game om daarin top te worden. Ik wil ze liever allemaal gespeeld te hebben.

En wat vind je zelf van de esports scene?

Ik kijk vaak naar esports, maar het is wel de eerste keer dat ik eraan mag meewerken. En het is best spannend. Je merkt ook hoe belangrijk de rol van caster is in esports. Het is hun taak om je erin mee te slepen. Dat maakt deze show ook zo speciaal. Ik zou zelf eigenlijk ook wel eens willen proberen casten, als het een game is die ik goed ken natuurlijk. Maar voorlopig laat ik het toch beter aan de professionals over.

“Dit is het zotste dat ik al gedaan heb”

En wat is je eerste indruk van de kandidaten?

Sterk, ik ben echt verrast van het niveau. Ze zijn ook allemaal aan elkaar gewaagd, dus ik ben blij dat ik niet in de jury hoef te zitten. Het is echt moeilijk om er iemand uit te pikken, want ze halen dat niveau één voor één. Ik ben echt onder de indruk.

Hoe zie je de wedstrijd evolueren?

Het is heel moeilijk te voorspellen. Ze liggen qua niveau heel dicht bij elkaar, dus de kleinste steen die ze laten vallen kan fataal zijn. Ze gaan zich echt moeten bewijzen. Ik kijk vooral uit naar de halve finale, want dan komt er nog een leuke verrassing aan voor de kandidaten.

En hoe zie je de scene hier in België evolueren?

Ik zie die wel groter en groter worden. In begin was het eerder een soort niche, maar het begint ook algemeen opgepikt te worden nu. Je kan het nog niet vergelijken met de grote gevulde arena’s in Korea bijvoorbeeld, maar ik zie het wel groeien.

Wat is je rol als host voor deze show?

Het is toch wat de bedoeling om als host aan de kant van de kandidaten te staan. Als de jury negatief is, kan ik bijvoorbeeld eens tussenkomen en de positieve punten van de kandidaten benadrukken.

En wat vind je van die jury?

Het evenwicht zit erg goed. Ze kunnen het heel breed coveren. Je hebt een eigenaar van een team, je hebt een caster en dan iemand die het vanuit een ander perspectief kan bekijken. Daardoor is de show heel interessant voor zowel kijkers die bekend zijn met esports en die de scene door en door kennen, als voor kijkers die niets afweten van esports en gamen. De feedback is ook steeds on point en ook daar vullen ze elkaar perfect aan.

Ga je de kandidaten en de scene in België blijven volgen na de show?

Ik ga toch meer letten op de prestaties van casters in het algemeen als ik naar esportswedstrijden ga kijken. Ze hadden mijn appreciatie voordien al verdiend, maar deze show maakt toch wel duidelijk dat het een vak apart is.