Jasper “Bobo Jack” De Belder: “Velen denken nog dat gamen een asociaal gebeuren is”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het duo Jan Werner en Jasper De Belder, Bobo Joe en Bobo Jack, besloot begin dit jaar om een carrière als casters te lanceren. Als duo maken ze furore en vullen ze elkaar perfect aan. Voor Be The Next Caster worden de vrienden uit elkaar gehaald en moeten ze hun individuele kwaliteiten in de strijd gooien. Jasper “Bobo Jack” De Belder is 28 jaar oud en afkomstig uit Mechelen. Hij is een man met een plan en weet alles over League of Legends.

Dag Jasper, hoe gaat het met de zenuwen net voor de start van de competitie?

Ik ben vooral enthousiast. De nervositeit valt heel goed mee. Mijn idee is: het gaat tof worden en we zien wel wat er uit de bus komt. Ik wil mij gewoon amuseren. Net voor het opkomen zal ik waarschijnlijk wel wat zenuwen hebben, maar die zal ik wel onder controle kunnen houden.

Wat doe je momenteel in het leven? Werken, studeren?

Ik werk normaal gezien fulltime, maar momenteel ben ik technisch werkloos door corona. Ik werk in de sales van een bedrijf dat heel wat kleine winkels en horeca als klanten heeft. In mijn job heb ik gelukkig redelijk wat flexibiliteit.

Samen met mijn maat Jan “Bobo Joe” Werner (ook hij doet mee aan de competitie, red.) ben ik in maart van dit jaar begonnen met casten, gewoon voor de fun. We merkten dat de LoL-scene met de Belgian League en de Dutch League aan het opkomen was. We dachten: we beginnen er eens aan en we zien wel waar we uitkomen. En vandaag zitten we hier.

Je vertelde dat je nu technisch werkloos bent. Ben je dan meer bezig met esports?

Ik ben er niet per se meer mee bezig. Met esports ben ik sowieso heel vaak bezig, de ene dag of week al wat meer dan de andere natuurlijk. Jan en ik hebben afgesproken dat we minstens één keer per week casten, dat is ook niet veranderd tijdens de lockdown.

Voor de rest ben ik samen met enkele vrienden ook met andere projecten bezig, maar die hebben niets te maken met esports.

Hoe ben je in de gamingindustrie beland?

Van kinds af aan ben ik er eigenlijk mee bezig geweest. Ik heb in Duitsland gewoond toen ik heel jong was en wij hadden daar thuis een Nintendo 64. Ik speelde op die console met en tegen mijn broer en vader. Dat gamen is eigenlijk altijd gebleven. Ik vind spelletjes spelen leuk om te doen. De evolutie van die wereld vind ik interessant. Die volg ik nu al een paar jaar, zeker sinds de release van LoL. Heel veel vrienden van mij zijn daar ook mee bezig.

Wat vind je momenteel van de Belgische esportsscene?

Momenteel goed, denk ik. Er is een gigantisch verschil met enkele jaren geleden. Toen was het echt triestig. Het was heel stil in die wereld. Er was weinig interesse van bijvoorbeeld sponsors. Grote namen sprongen niet op de kar. In België wordt er niet veel naar esports gekeken, we leven in een redelijk conservatief land. Gamen wordt hier gezien als: je zit in de kelder, je hebt geen vrienden en je doet niks met je leven.

Als ik kijk naar mijn vrienden, dat is de omgekeerde wereld. Dat beeld begint te veranderen met de komst van grotere competities. Er is vooruitgang merkbaar. En als Proximus, een grote naam in de media, daarin dan investeert, is dat positief.

Hoe komt het dan dat er zo’n negatieve kijk is op esports?

Die perceptie is wel al veranderd. Ondertussen beginnen mensen te begrijpen dat esports eigenlijk niet zo erg is. Maar mensen zien je alleen achter je computer, ze vermoeden dat je alleen aan het spelen bent. Je beweegt niet in je stoel, terwijl fysieke activiteiten nog altijd belangrijk blijven. Gamen kan heel sociaal zijn, maar veel mensen denken nog dat het een asociaal gebeuren is. In deze coronatijden is gamen eigenlijk de ideale oplossing om in contact te komen met mensen. Ik probeer mij zo weinig mogelijk aan te trekken van de mensen die daar zo negatief over zijn.

Hoe zie jij de Belgische scene evolueren in de komende jaren?

Ik hoop dat er veel meer mensen zullen kijken naar competities en dat de esportswereld sociaal meer aanvaard is tegen dan. Ik weet dat de grote teams in Noord-Amerika, Europa en Korea een heel strakke agenda hebben met een bepaald uur om op te staan, om te eten, om te sporten, … Ik hoop dat wij ook evolueren op dat vlak. De nieuwe generaties zullen ook opgroeien met esports en zullen daar een heel andere kijk op hebben dan de huidige oudere generaties. Dat zal niet torpedogewijs gebeuren, maar de groei zal er zeker wel komen.

Waarom doe je mee aan deze show?

Het is een kans, een opportuniteit om ten eerste caster te worden voor Proximus. Zelfs als ik niet win, heb ik toch weer een ervaring opgedaan. Je leert ook nieuwe mensen kennen die in die wereld zitten.

Is casten iets wat je in de toekomst fulltime zou willen gaan doen?

Momenteel vind ik het leuk en wil ik het blijven doen. Maar misschien word ik het op een bepaald moment beu. Maar het kan ook de andere richting uitdraaien en wil ik het fulltime gaan doen.

Ik heb mijn werk en dat is eigenlijk een start-up dus daar wil ik ook in meegroeien. Ik heb met wat vrienden een vof (vennootschap onder firma; red.) opgestart en we hebben een boek geschreven. Momenteel zijn we ook andere projecten aan het bekijken. Daar wil ik mij ook in gooien. Ik wil niet dat esports de rest van mijn leven volledig overneemt, tenzij ik op een bepaald moment voel dat ik dat echt wil doen. Maar dan ga ik veel moeten laten vallen, vrees ik, en dat wil ik momenteel nog niet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top