Mirte “Moraltis” Horemans: “Mensen kunnen online volledig zichzelf zijn, dat vind ik geweldig!”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Mirte “Moraltis” Horemans is fan van Counter-Strike: Global Offensive en is de enige vrouw die deelneemt aan de competitie. Wij ontmoetten haar en leerden een heel enthousiast persoon kennen.

Dag Mirte, welkom in de Proximus Lounge. Zou je jezelf kort kunnen voorstellen?

Ik ben Mirte Horemans en ik ben 23 jaar oud. In het dagelijkse leven ben ik streamer op Twitch. Ik maak ook deel uit van een CSGO-team. Het is een Europees team dat volledig bestaat uit vrouwen en wij behoren momenteel tot de top van Europa. Onze coach, Rebelz (Zweed), is wel een man, maar ons team bestaat uit twee Zweedse speelsters (nAAz & SIGGZ), een Noorse (Tess), ANGELKA uit Macedonië en ik.

Niet-gaminggerelateerd ben ik studente verpleegkunde. Ik volg momenteel een stage als bedrijfsverpleegkundige, dus ik zit een beetje verder weg van de corona.

Hoe ben je in de wereld van esports beland?

Ik ben er eigenlijk ingerold door mijn broer, die ik games zag spelen. Ik wou dat dan ook eens proberen, wat eerst niet mocht. Ik heb vroeger wel op de PlayStation gespeeld toen ik 15-16 jaar oud was. Maar die periode heeft niet lang geduurd. Door een computer te krijgen is dat eigenlijk terug begonnen. Ik vind gamen gewoon echt fijn en je komt in een andere wereld terecht.

We zitten momenteel in een tweede lockdown. Hoe houd jij je bezig in deze moeilijke periode? Verloopt deze anders dan normaal?

Ik merk nauwelijks een verschil. Ik heb het eigenlijk zelfs veel drukker. Ik ben elke dag van 7u tot 17u bezig met mijn stage. Eenmaal thuisgekomen, stream ik of speel ik de hele avond met mijn team.

Ik ben heel gelukkig dat wij nog esports hebben. Ik hoor van collega’s dat zij al de hele week met niemand hebben kunnen babbelen en dan denk ik van: oei, ik heb gisteren met tien man gepraat (lacht).

Hoe beoordeel jij de esportsscene in België?

Tja…

Die reactie verraadt al veel.

Ik neem Denemarken als voorbeeld. Ik heb er stage gedaan als verpleegkundige. Elke keer als ik daar vertelde dat ik CSGO speel, begonnen mensen mij te vertellen over bijvoorbeeld hun zoon die dat ook speelt. Iedereen kent die game daar. De reactie die je hier in België krijgt, is altijd was afstandelijker en de mensen denken: hmm, dat is raar.

En je hoopt dat die reactie zal veranderen in de toekomst?

Ja. Met de komst van Fortnite is dat wel al veranderd. Ik hoor nu heel vaak mensen die zeggen dat hun zoon Fortnite speelt. Dat is een goed begin. Maar als ik over CSGO begin, weten de mensen vaak niet wat dat is. En als je dan de uitleg geeft, wordt het helemaal ongemakkelijk. Je moet uitleggen dat het een spel is waarin je op elkaar schiet, met terroristen en counterterroristen. De reactie die je dan krijgt is vaak afkeurend.

Mensen weten nog niet zo goed wat esports precies inhoudt. Velen zien het momenteel nog als tijdverspilling. Maar heel wat mensen kunnen zichzelf niet zijn en plots komen die online waar dat dan wel volledig mogelijk is. Dat vind ik geweldig!

Ik hoop dat onze wereld in de toekomst geen taboe meer zal zijn, dat streamen een normale hobby zal zijn en dat iedereen wat kennis zal hebben over esports. Sponsors kunnen daar een grote rol in spelen. In België is het op dit moment niet gemakkelijk om sponsors te vinden. Ik hoop dat zij zullen investeren in de scene.

Hoe ben je op je nickname Moraltis gekomen?

Dat is een leuk verhaal, vind ik persoonlijk. Ik heb in het secundair onderwijs nog Latijn gevolgd en ik dacht dat daar wel nog iets leuks achter kon zitten. Ik ben dan een woordenlijst Latijn gaan opzoeken op het internet en scrolde naar de eerste letter van mijn naam. Daar zag ik het woord ‘mortalis’ staan, wat ‘sterfelijk’ betekent. Ik vond dat zo ironisch aangezien je onsterfelijk bent in een videogame. Omdat ik geen echt woord wilde, heb ik een letter van plaats veranderd. ‘Moraltis’ klinkt wel goed, vind ik.

Wanneer ben je beginnen casten?

In dit programma zal ik dat voor de eerste keer doen. Ik ben gevraagd geweest door iemand die potentieel in mij ziet, maar ik zei altijd dat ik geen ervaring heb met casten. Ik heb al gehoord van andere kandidaten dat die al een half jaar casten en dat die al events hebben gecast die ik ken. Dat schrikt mij een beetje af. Zij hebben de basics al. Gisterenavond heb ik een beetje geoefend op een game die openstond en ben ik tegen mezelf aan het praten geweest. Maar ik kan wel lang praten als dat nodig is (lacht).

Waarom doe je mee aan deze show?

Ik wil geen enkele kans laten liggen. In mijn ogen kan dit enkel meevallen, je leert mensen kennen. En als blijkt dat ik een slechte caster ben, dan is dat maar zo (lacht). Ik wilde sowieso al leren casten, maar het was er nog nooit van gekomen. Dit was het goede moment om ervoor te gaan.

Je bent de enige vrouw die meedoet aan de competitie? Hoe komt dat?

De verhouding mannen/vrouwen is een belangrijke reden, denk ik.

De esportswereld is een mannenwereld?

Er zijn wel veel meer vrouwen dan algemeen gedacht. Mensen vragen zich af waarom er geen vrouwen in de topteams zitten, maar je moet dat ook in percentages bekijken. Hoeveel procent van de mannen geraakt op het allerhoogste niveau en hoeveel procent van de vrouwen? Het percentage vrouwen is zo klein, dus de kans dat er een vrouw in een mondiaal topteam zit is nog veel kleiner.

Is het dan jouw bedoeling om meer vrouwen in de wereld te krijgen?

Daar ben ik momenteel nog niet mee bezig. Het blijft een persoonlijke keuze. Je kan ook niemand dwingen om die wereld binnen te stappen. Onlangs zag ik op televisie drie vrouwen praten over World of Warcraft en toen dacht ik: yes!

Ik hoop natuurlijk wel dat vrouwen niet afgeschrikt worden door de wereld, waardoor ze er weg van zouden blijven terwijl ze er wel interesse voor hebben.

Is casten iets wat je in de toekomst nog wil doen?

Zeker en vast! Als mensen het leuk vinden om naar mij te luisteren, dan zal ik dat met veel plezier doen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top