De Denen hebben een mooier palmares dan de Rode Duivels

UEFA Nations League | In veertien onderlinge partijen met Denemarken wonnen de Denen er zes, verloren ze er vijf en werd er drie keer gelijkgespeeld. Er dient zich komende woensdag dus een taaie klant aan op de zesde speeldag in de Nations League, ook al beschikt België op papier over een beter elftal. Maar de geschiedenis is dan weer in het voordeel van de bezoekers: zij hebben zelfs een EK op hun palmares staan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jawel, het EK 1992 in Zweden werd verrassend gewonnen door het Denemarken van bondscoach Richard Møller Nielsen. Hun kwalificatie voor dat EK was onverwachts want ze werden als tweede in hun kwalificatiepoule opgevist ter vervanging van groepswinnaar Joegoslavië, dat door UEFA uitgesloten werd wegens de woekerende oorlogen in die regio. Die aankondiging kwam pas tien dagen voor het begin van het EK.
 
Onder impuls van de creatieve draaischijf Brian Laudrup tekende Denemarken voor één van de grootste verrassingen in de voetbalgeschiedenis. Iedereen beet zijn tanden stuk op de defensieve speelstijl van Nielsen. De Denen legden Engeland, Frankrijk en titelverdediger Nederland over de knie op weg naar de finale, waarin ze regerend wereldkampioen Duitsland klopten met 2-0. Het was de allereerste internationale trofee voor Denemarken.
 
Te duchten elftal
 
28 jaar later speelt Denemarken tegen België, dat nul internationale trofeeën op zijn palmares heeft staan. Voor de opkomst van de gouden Belgische generatie was Denemarken de betere van de Rode Duivels: van 1982 tot en met 2000 wonnen de Denen vijf van de zeven onderlinge confrontaties, de Belgen amper één. De 0-2 zege van september op de openingsspeeldag van de Nations League was de eerste zege van België tegen de Denen sinds de vriendschappelijke interland op 23 augustus 1989.
 
Maar ook anno 2020 vormt Denemarken een te duchten tegenstander. In september was België het eerste land dat zegevierde tegen de troepen van Kasper Hjulmand na 33 matchen zonder Deense nederlaag. Met spelers als wonderboy Kasper Dolberg, Christian Eriksen, Barça-speler Martin Braithwaite en ervaren Leicester-doelman Kasper Schmeichel – de ploeggenoot van Rode Duivels Dennis Praet, Youri Tielemans en Timothy Castagne – kunnen de bezoekers stevig weerwerk bieden. Castagne zit overigens niet in de selectie voor dit internationale drieluik wegens een hamstringblessure. Daarnaast is de Deense aanvaller Yussuf Poulsen aan een topseizoen bezig in de Bundesliga, waar hij met zijn club Leipzig tweede staat na het ongenaakbare Bayern München.
 
Hoe vlot de zege in september ook was tegen Denemarken, het wordt dus opletten geblazen voor de Rode Duivels.

Volg België - Denemarken woensdag vanaf 20u25 op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top