Anderlecht is een van de beste opleidingsclubs ter wereld

Sport |
De Brusselse club zat een tijdlang in een dipje, maar sinds enkele weken lijkt Anderlecht haar tweede adem te hebben gevonden. Op sportief gebied heeft het team van trainer Vincent Kompany een plaatsje in de top 10 weten te veroveren. Ook op internationaal gebied gooit Anderlecht hoge ogen. Zopas heeft het CIES, een onafhankelijk onderzoeksinstituut voor sport, de club gelauwerd als een van de beste opleidingsclubs ter wereld.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De paarswitten hebben een uitstekende reputatie als het aankomt op talenten kweken. Romelu Lukaku, Youri Tielemans en Jérémy Doku zijn maar enkele topnamen die het klappen van de zweep hebben leren kennen in de Brusselse club. Het CIES heeft de club hiervoor beloond met enkele topnoteringen in hun statistieken.

Nummer 1 van de wereld

Volgens CIES hebben niet minder dan twaalf Anderlecht-spelers carrière gemaakt in één van de vijf grootste voetbalnaties ter wereld (Spanje, Engeland, Duitsland, Italië en Frankrijk). Het onderzoeksinstituut hield in dit geval rekening met spelers die ten minste drie maanden met de club hebben getraind vanaf 15 tot 21 jaar. Als we puur met het resultaat rekening houden, is Anderlecht 39e op de ranglijst van opleidingsclubs met de meest succesvolle spelers.
 
Deze score houdt echter geen rekening met andere kwaliteitscriteria zoals het aantal wedstrijden dat een speler na zijn training afwerkt, de kansen die de speler krijgt in een succesvolle club en natuurlijk de leeftijd van de speler. Wanneer je deze factoren meeneemt, schiet Anderlecht recht omhoog naar een nummer 1-notering, nog voor Atlético Madrid en Sevilla.

Standard scoort ook hoog

Wanneer we de statistieken voor alle UEFA-landen bekijken, zien we dat Anderlecht naar een 21e plaats klimt. Deze positie heeft de club te danken aan 42 voormalige spelers die op dit moment actief zijn op de Europese voetbalvelden. Een opvallende stijger in deze ranglijsten is de Servische club Partezan Belgrado, zij hebben maar liefst 85 ex-voetballers die Europees actief zijn. Twee andere Belgische clubs, Standard en Genk, hebben respectievelijk een 26e en 28e positie in de ranglijst van productiefste opleidingsclubs.
 
Wanneer we opnieuw rekening houden met kwaliteitscriteria als aantal wedstrijden en leeftijd, krijgt Atlético Madrid de eerste plaats in de rangschikking, juist voor Valencia en Chelsea. Sporting Anderlecht belandt op de zesde plaats, Standard vinden we terug op de 21e positie. Dat is overigens helemaal geen slecht resultaat, want ze doen het in de rangschikking heel wat beter dan een topclub als Real Madrid.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top