Deze overleden beroemdheden zullen we niet snel meer vergeten

Muziek |
Het is vandaag Forget Me Not Day, een dag waarop we aan mensen denken met wie we geen contact meer hebben. Proximus Pickx werpt voor deze gelegenheid een terugblik op een aantal beroemdheden die dit aardse bestaan de afgelopen maanden hebben verlaten en die een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sean Connery: 31 oktober

Fijn zal hij het niet vinden, maar Sean Connery zal vooral herinnerd worden als de eerste én beste vertolker van James Bond. "Ik heb altijd een gloeiende hekel aan hem gehad, maar toch blijf ik om hem geven. Tenslotte heeft die klootzak mijn gezin jarenlang onderhouden", opperde de Schotse acteur ooit over de fictieve spion die hem wereldfaam heeft bezorgd.
 
Hoogtepunten in Connerys carrière waren onder meer 'The Name of the Rose', een spannend epos naar de middeleeuwse thriller van Umberto Eco, en 'The Untouchables', een misdaadfilm uit 1987 waarvoor de Schot een Oscar voor beste mannelijke bijrol won. Connery bleef naast zijn vrouw ook altijd zijn geliefde Schotland trouw. Hij zette zich tot op het laatst in voor de onafhankelijkheid van het Britse land.

Juliette Gréco: 23 september

Met het heengaan van deze Franse nachtegaal hebben onze zuiderburen na Edith Piaf en Barbara hun laatste grote chansonnière verloren. Gréco zong niet alleen in Frankrijk maar ook zo ver als in New York, waar ze op handen werd gedragen. Gréco vertolkte honderden liedjes, geschreven door klinkende namen als Charles Aznavour, Serge Gainsbourg, Charles Trenet en Jacques Brel. Bekende nummers van haar zijn 'Déshabillez-moi', 'Sous le ciel de Paris' en 'Si tu t'imagines'. 
 
Opmerkelijk weetje uit het leven van Gréco: in de Tweede Wereldoorlog was ze actief bij het verzet. Toen ze door de Gestapo werd betrapt, kwam ze vanwege haar jonge leeftijd na enkele maanden al vrij.

Kansai Yamamoto: 21 juli

De naam van Kansai Yamamoto mag dan niet zo bekend klinken als een Karl Lagerfeld of een Yves Saint Laurent, maar het staat buiten kijf dat deze Japanse modeontwerper een pionier is. In de jaren 70 choqueerde hij de goegemeente met zijn gewaagde defilés waarin niet zelden de gendernormen werden getrotseerd. 
 
Yamamoto mengde levendige kleuren, verwijzingen naar de Japanse cultuur en avantgardistische motieven tot een uniek geheel waarmee hij zielsverwanten als David Bowie wist te bekoren. Voor die laatste heeft hij nog verschillende futuristische en androgyne kostuums ontworpen, waaronder die van de iconische Ziggy Stardust.

Ennio Morricone: 6 juli

Dat de Italiaanse muzikant en componist Ennio Morricone in dit rijtje voorkomt, heeft hij vooral te danken aan zijn volumineuze carrière. De Oscarwinnaar componeerde maar liefst meer dan 400 soundtracks voor film en televisie, de kans is dus klein dat je 's mans werk nog niet hebt gehoord. Zijn grootste wapenfeiten zijn 'Once Upon a Time in the West' en 'The Mission'. 
 
Morricone won in zijn carrière tientallen prijzen, waaronder een reeks Grammy's, Golden Globes en Bafta's. Kenners beschouwen hem als een van de invloedrijkste componisten van zijn generatie, al was hij in zijn laatste levensjaren iets minder productief.

Christo: 31 mei

Als kunstenaar staat Christo Vladimirov Javacheff, alias Christo, in het collectieve geheugen gegrift als "inpakkunstenaar", samen met Jeanne-Claude, de liefde van zijn leven. Wat zijn werken zo uniek maakt, is dat de Bulgaar er op stond dat zijn kunst bekijkbaar was voor iedereen. Een van zijn meest legendarische projecten was het inpakken van de Rijksdaggebouw, het parlement van de Duitse republiek. Christo gaf miljoenen uit om het terrein rond het gebouw af te huren. Zo wilde hij voorkomen dat iemand toegangsprijzen zou aanrekenen voor de installatie.
 
De projecten van Christo waren altijd tijdelijk en in een zekere zin een ode aan de vergankelijkheid van het leven. Naar eigen zeggen wilde Christo met deze projecten de mensen met andere ogen laten kijken naar de omgeving.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top