Jan Vertonghen keert terug bij de selectie van de Rode Duivels nadat hij de afgelopen wedstrijden niet kon aantreden. De verdediger van Benfica zal helpen om wat rust in de verdediging te brengen. Hij zal ook verder geschiedenis blijven schrijven bij de nationale ploeg.
Vertonghen telt immers al 120 selecties en is een monument in het Belgische voetbal inzake gespeelde wedstrijden. Zijn terugkeer is een goede zaak voor de ploeg, die het tegen Zwitserland, Engeland en Denemarken moet opnemen.

Door een hoofdblessure kon Vertonghen in oktober niet spelen. Tijdens die vorige interlandperiode kon Vertonghen niet aantreden tegen Ivoorkust (1-1), Engeland (2-1-nederlaag) en IJsland (1-2-zege). België incasseerde vier tegendoelpunten in drie wedstrijden, wat de Rode Duivels niet meer gewend waren.

Een brok ervaring

Vertonghen brengt sowieso een extra dosis ervaring in de ploeg. Tijdens de vorige wedstrijden stonden achterin met Alderweireld, Boyata en Denayer drie verdedigers die samen goed waren voor 139 selecties (102 + 20 + 17), wat dus amper meer is dan Vertonghen (120).

Daarnaast voegt Vertonghen met zijn linkervoet nog een extraatje toe. In een driemansdefensie is het altijd goed meegenomen dat de buitenste spelers met hun beste voet kunnen spelen. Boyata en/of Denayer kenden daardoor toch wat problemen bij de opbouw van achteruit.

Boyata of Denayer op de bank?

Met de terugkeer van Vertonghen – net als die van Thomas Vermaelen – moet Roberto Martinez achterin keuzes gaan maken. Alderweireld is zeker van zijn plaats, maar Denayer of Boyata zal daardoor al zeker uit het team verdwijnen. Beiden presteerden goed tijdens de vorige interlandperiode, maar de kans bestaat dat Denayer deze keer blijft staan. Hij is met 25 jaar immers een speler voor de toekomst, terwijl Boyata ondertussen ook al 30 jaar is.

Volg de vriendschappelijke interland tussen België en Zwitserland woensdag live vanaf 20u25 op VTM.