Deze striphelden maakten ook furore op het witte doek

Kids | Striphelden die niet alleen op papier entertainen, maar ook op het witte doek: het lijkt wel alsof elke populaire stripfiguur dat lot beschoren is. Proximus Pickx ging na welke van de meest geliefde stripfiguren uit de geschiedenis ook in de bioscoop harten veroverden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lucky Luke

De Belgische stripreeks over de cowboy die sneller schiet dan zijn schaduw loopt al sinds 1946. Samen met zijn paard Jolly Jumper en hond Rataplan – zijn beste vrienden –  beleeft Lucky Luke allerhande avonturen in het Wilde Westen, waarbij de revolverheld vaak het pad van de criminele gebroeders Dalton kruist. De verhalen spelen zich af in de Verenigde Staten in de negentiende eeuw. Vaak worden de clichés van het westerngenre geparodieerd en ook bekende kleurrijke historische personages opgevoerd.
 
De Belg Maurice De Bevere, pseudoniem Morris, is de geestelijke vader van de strip. Twee jaar na diens overlijden in 2001 hervatte Hervé Darmenton (Achdé) het tekenwerk. Een van de vele scenaristen was René Goscinny, de gevierde Fransman die ook verhalen voor ‘Asterix’ bedacht.
 
Er kwamen in de loop der jaren vier animatiefilms uit van Lucky Luke: ‘Daisy Town’ (1971), ‘De ballade van de Daltons’ (1978), ‘De Daltons op vrije voeten’ (1983) en ‘Lucky Luke op naar het Westen’ (2007). Begin jaren 90 werden er twee speelfilms en een serie gemaakt met Terence Hill in de rol van Lucky Luke. De films werden opgevolgd door een liveactiontelevisieserie, eveneens met Terence Hill. In 2004 verscheen de Franse liveactionfilm ‘Les Daltons’, die hoofdzakelijk om de Daltons draaide maar waar Lucky Luke ook in voorkwam, dit keer gespeeld door Til Schweiger. In 2009 ging in Frankrijk een nieuwe versie van Lucky Luke in première. Jean Dujardin kroop toen in de huid van Lucky Luke.

Asterix

Asterix is een Franse stripreeks met in de hoofdrol de gelijknamige Galliër. De verhalen spelen zich af rond het jaar 50 v.Chr., in een dorpje in de streek Armorica (het huidige Bretagne) in Gallië. Dit dorpje is er als enige in geslaagd de Romeinse invasie onder aanvoering van Julius Caesar te weerstaan met behulp van een toverdrank die de Galliërs oersterk en daardoor onoverwinnelijk maakt.

De stripserie is gemaakt door de Franse tekenaar Albert Uderzo en scenarioschrijver René Goscinny, die elkaar in Brussel leerden kennen. De serie is uitgebracht in meer dan 70 landen en vertaald in meer dan 100 verschillende talen. Van de albums zijn in totaal ruim 350 miljoen exemplaren verkocht, waarmee Asterix de bestverkochte stripreeks uit Europa is.
 
Over Asterix werden in de periode van 1967 tot 2006 acht tekenfilms uitgebracht. In het tijdvak 1999 – 2012 zijn er ook vier liveactionspeelfilms uitgebracht. De speelfilms met de Franse acteurs Christian Clavier en Gérard Depardieu in de rol van respectievelijk Asterix en Obelix zijn de populairste: ‘Astérix & Obélix contre César’ (1999) en ‘Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre’ (2002). Verder zijn er in 2014 en 2018 3D-computeranimatiefilms gemaakt. De Franse animatieserie ‘Idéfix et les Irréductibles’, over het hondje van Obelix, zou dit jaar op de buis verschijnen.
 
De animatiefilm ‘Asterix: Het geheim van de toverdrank’ (‘Le Secret de la Potion Magique‘) uit 2018 is vanaf 6 november beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus Pickx.
 

F.C. De Kampioenen

De stripreeks van tekenaar Hec Leemans verscheen zeven jaar na de eerste aflevering van de gelijknamige televisieserie op de Vlaamse openbare omroep in 1990. Het eerste album werd ‘Zal 't gaan, ja?’ gedoopt en oogstte meteen veel succes. De stripreeks behoort tegenwoordig tot één van de vijf best verkopende stripreeksen in Vlaanderen, samen met De avonturen van Urbanus, Jommeke, Suske en Wiske en De Kiekeboes. Eind 2011 startte een spin-off van de reeks: Vertongen & Co. 
 
In 2013 verscheen een eerste langspeelfilm van ‘F.C. De Kampioenen’ in de bioscoop: ‘Kampioen zijn blijft plezant’. In 2015, 2017 en 2019 verschenen met respectievelijk ‘Jubilee General’, ‘F.C. De Kampioenen 3: Forever’ en ‘F.C. De Kampioenen 4: Viva Boma’ nog drie bioscoopfilms in de franchise. Alle films scoorden zeer goed aan de Vlaamse box office.
 
De films ‘Kampioen zijn blijft plezant’ en ‘F.C. De Kampioenen 3: Forever’ zijn beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus Pickx.
 

Urbanus

De stripreeks 'De avonturen van Urbanus' draait rond de (fictieve) jeugd van komiek Urbanus van Anus. Willy Linthout en Urbanus zelf schrijven samen de scenario's, Linthout tekent de strip. Het allereerste album verscheen in 1983 (‘Het fritkotmysterie’). De reeks is daarmee de langstlopende en populairste vedettestrip in Vlaanderen, die ook in Nederland goed verkoopt.

In de jaren 90 verscheen de korte animatiefilm ‘Het lustige kapoentje’, gebaseerd op het gelijknamige album. Vorig jaar ging de Belgisch-Nederlandse animatiefilm ‘Urbanus: De Vuilnisheld’, de eerste lange Urbanus-tekenfilm, in première in Antwerpen. Deze film is niet gebaseerd op een specifiek album. Het verhaal van de film was brandend actueel, want Urbanus wordt geconfronteerd met de milieuproblematiek.

‘Urbanus: De Vuilnisheld’ is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top