Less is more op deze dag in het teken van minimalisme

Films | Minimalisme is de boodschap op Use Less Stuff Day, de bijzondere feestdag die we vandaag vieren. Laten we daarom niet te veel rond de pot draaien: deze documentaires en films tonen je hoe je meer kan doen met minder.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Minimalism

“Less is more” is de filosofie die in alle hoekjes en kantjes van deze documentaire sluipt. Minder rommel en minder spullen staan gelijk aan minder stress, vinden de filmmakers en dat willen ze staven door enkele minimalisten over hun levens te laten vertellen. Hun levensvisie keert terug in kunst, muziek, architectuur… Dit is de ideale gids voor beginners in de filosofie. Zelfs de manier waarop de documentaire geflimd is en de duur van slechts 78 minuten, stralen minimalisme uit. De film is dan ook gemaakt door twee regisseurs die zichzelf “The Minimalists” noemen.
 
‘Minimalism: A Documentary About the Important Things’ is te bekijken op Netflix.

Into the Wild

Meer dan de kennis in zijn hoofd en de spullen in zijn rugzak had Chris McCandless niet nodig om te overleven. Of toch, dat dacht hij. Zijn verhaal is prachtig en inspirerend, maar uiteindelijk ook bijzonder tragisch. De film, die geregisseerd is door Sean Penn en gebaseerd is op het boek van Jon Krakauer en de dagboeken van de avonturier, toont hoe de jonge Chris zijn rechtenstudies links laat liggen om de wijde wereld in te trekken. Hij is de materialistische ingesteldheid van de samenleving zat. Maar zoals iedereen die vertrouwd is met het verhaal weet, eindigt alles in een verlaten groene bus in de wildernis in Alaska.

Tiny House Nation

Steeds meer mensen kiezen ervoor om niet groot te wonen, maar net zo klein mogelijk. Dat bespaart hen vooral geld, dat ze dan kunnen gebruiken om van het leven te genieten. John en Jack helpen toekomstige minimalisten om zo goed mogelijk gebruik te maken van hun beperkte ruimte. Zij ontwerpen in elke aflevering van deze reeks tiny houses en oplossingen voor mensen die in hun kleine woningen toch behoorlijk wat opbergnoden hebben.
 
Twee seizoenen van ‘Tiny House Nation’ zijn beschikbaar op Netflix.

Hoarders

Er is geen betere manier om te beseffen dat minder beter is, dan door te zien hoe het helemaal fout kan lopen. In de docureeks ‘Hoarders’ komen compulsieve verzamelaars aan bod, die hun huizen stuk voor stuk volstouwden met materiaal dat ze onder geen beding konden weggooien. Bovendien toont de reeks ook regelmatig succesverhalen, waarbij het huis van de verzamelaar helemaal wordt leeggehaald en weer bewoonbaar wordt gemaakt. Als die transformaties je geen zin geven om je keuken eens grondig onder handen te nemen, weten wij het ook niet. De serie ging van start in 2009 en verschillende netwerken maakten sindsdien hun eigen variant. Zo zijn er ‘Obsessive Compulsive Hoarder’, ‘The Hoarder Next Door’, ‘Hoarding: Buried Alive’ en de Britse versie ‘Britain’s Biggest Hoarders’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top