Wat je nog niet wist over de carrière van Adamo

Muziek | Of je nu 7 of 87 bent, elke Belg heeft al van hem gehoord. Salvatore Adamo is een van die zangers die van generatie op generatie overgaat. De Belgisch-Italiaanse zanger heeft de wereld opgeschud met zijn romantische ballades en zijn schorre stem. Vandaag viert hij zijn 77ste verjaardag en daarom bundelt Proximus Pickx speciaal enkele minder bekende feiten uit zijn carrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ontdekt tijdens een radiowedstrijd

Salvatore Adamo werd in 1943 in Sicilië geboren en belandde vier jaar later in Jemappes, België. Gepassioneerd door zang, nam hij op 17-jarige leeftijd deel aan een wedstrijd georganiseerd door Radio Luxembourg (voorloper van RTL) en een chocolademerk. Hij bracht Luis Mariano's ‘L'amour est un bouquet de violettes’ op de Grand-Place de Mons. Adamo won de wedstrijd en vloog naar de finale in Parijs, waar hij de eerste prijs in ontvangst mocht nemen. En zo was zijn grote carrière meteen gelanceerd.
 

Foto van de eeuw

Begin jaren zestig leverde Salvatore Adamo regelmatig een bijdrage aan de cult-Franse variétéshow 'Salut les copains'. De makers van het programma lanceerden ook een tijdschrift met dezelfde naam dat, met een miljoen verkochte exemplaren, een van de meest populaire titels in Frankrijk werd.
 
In 1966 wilde 'Salut les copains' voor zijn vierde verjaardag alle yéyé-sterren van die tijd samenbrengen op één foto. Op de foto zie je het zo: Johnny Hallyday, Sylvie Vartan, Hugues Aufray, France Gall, Serge Gainsbourg, Sheila, Chantal Goya, Claude François, Michel Berger, Françoise Hardy, Dick Rivers, Hervé Vilard, Richard Anthony, Christophe en vele anderen. Naast hen op deze grote familiefoto staat ook onze nationale Salvatore Adamo, die toen al bekend was.
 
Al snel na de publicatie werd de affiche door de media geprezen als de ‘foto van de eeuw’, omdat hij de crème de la crème van het Franse chanson in één beeld samenbracht.  
 

Filmrollen

De "tedere tuinman van de liefde", zoals Brel hem noemde, heeft ook een paar stappen gezet op het witte doek. In 1967 nodigde Bourvil Adamo zelf uit om in zijn volgende film 'Les Arnaud' te spelen. Hij speelt er de de geadopteerde zoon van de acteur. Hij zal voor eeuwig getekend zijn door Bourvil's persoonlijkheid en tederheid naar hem toe. Drie jaar later speelt de zanger ook een hoofdrol in Claude Bernard-Aubert's 'L'Ardoise'.
 
Salvatore Adamo keerde in 2003 terug naar het witte doek voor de film 'Laisse tes mains sur mes hanches’ van Chantal Lauby. De zanger speelt zichzelf in deze speelfilm, waarvan de titel is geïnspireerd op een van zijn hits. Hij probeerde hierna ook in series te spelen met optredens in 'Lili David' en 'Les Chamois'.

Fans tot in Latijns-Amerika

Salvatore Adamo bracht zijn laatste plaat ‘Si vous saviez...’, uit in 2018. Het is het vijfentwintigste studioalbum van de artiest, die wereldwijd meer dan honderd miljoen exemplaren verkocht. Adamo zingt er in alle talen, ook in het Japans! Zijn hit 'Tombe la Neige' is bijna het nationaal volkslied geworden in het land van de Rijzende Zon.
 
De Belg heeft ook veel fans in Latijns-Amerika. Twee jaar geleden, tijdens een tournee, kwamen 50.000 mensen bijeen op de luchthaven van Santiago in Chili om hun idool te zien. Een verering die de man moeilijk te begrijpen moet hebben gevonden, ook al is hij buitengewoon dankbaar, zoals hij in de Franse krant Le Figaro heeft uitgelegd. "Ik kan het succes daar niet verklaren. Ik ben ontroerd door deze tederheid, van generatie op generatie. Een tederheid die nog steeds door alle fans wordt geuit, of het nu in België, Italië of elders is.”
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top