De paringsdans tussen Anderlecht en Dieumerci Mbokani in 2 bedrijven

Jupiler Pro League | Zondagavond keert Dieumerci Mbokani andermaal terug naar Anderlecht, de club waar het voor hem allemaal begon. Iedere transferperiode doet het gerucht de ronde dat Dieu terug zou keren naar het Lotto Park, maar de 35-jarige spits staat nog steeds aan het kanon bij The Great Old. Een relaas vol gemiste kansen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vier doelpunten in tien wedstrijden. Ook op zijn 34ste is er nog geen sleet op Dieumerci Mbokani. De topschutter van vorig seizoen vormt nog steeds een aanvalshoede op zijn eentje en is volgens talloze analisten en watchers ook op zijn oude dag de beste spits die op de Belgische velden rondloopt.

En toch leest zijn carrièrepad als een verhaal vol gemiste kansen. Met zijn kracht en torinstinct had hij misschien wel bij de Europese top meegekund, maar de nukkige Congolees voer steevast zijn eigengereide koers, waardoor hij een soort haat-liefdeverhouding ontwikkelde met Anderlecht.

Anderlecht laat hem schieten, Standard profiteert

In het kader van een samenwerkingsverband tussen de Congolese topclub TP Mazembe en paars-wit strijkt de 20-jarige Mbokani in de zomer van 2006 neer in wat toen nog het Astridpark heette. In een elftal waar toenmalig hulptrainer Nicolas Frutos nog de dienst uitmaakte, komt de rijzige Congolees niet verder dan 347 speelminuten waarin hij toch 5 keer de weg naar doel vindt.

De clubleiding is niet overtuigd en laat hem in de zomer opnieuw vertrekken, waarna eeuwige rivaal Standard hem bij Mazembe oppikt. Onder de vleugels van Michel Preud'homme en later László Bölöni bloeit Dieu helemaal open wat leidt tot 50 rozen in 120 wedstrijden.

4 keer gepasseerd

Na onsuccesvolle omzwervingen bij AS Monaco en VFL Wolfsburg, strijkt Mbokani in 2011 opnieuw neer in het Astridpark. In twee seizoenen neemt hij paars-wit op sleeptouw richting twee landstitels, waarna hij voor het grote geld kiest bij Dinamo Kiev.

Paars-wit zal echter altijd een speciaal plaatsje in zijn hart behouden, dus is het ook naar het Astridpark dat hij lonkt wanneer hij in 2017 in het uitstalraam wordt geplaatst. Herman Van Holsbeeck opteert echter voor Isaac Kiese Thelin en Robert Beric. Ook een jaar later wordt hij gepasseerd ten voordele van Landry Dimata en Ivan Santini, waarna hij transfervrij bij Antwerp neerstrijkt. Na een sterk 2018-2019, gekruid met 14 goals, doet zijn naam tijdens de zomertransferperiode opnieuw de ronde op Neerpede, maar opnieuw wordt hij niet weerhouden. Ook afgelopen zomer treuzelt Dieu om zijn aflopende verbintenis in Antwerp te verlengen. Hij wil zelfs stevig inbinden op zijn loon, maar opnieuw weigert Anderlecht.

Toch zorgt dat volgens Mbokani niet voor revanchegevoelens nu hij zondag paars-wit andermaal partij geeft. Al vindt hij het toch vreemd dat RSCA hem omwille van zijn leeftijd niet wil halen. "Leeftijd doet er echt niet toe, het zijn de prestaties op het veld die tellen", klinkt het in Het Nieuwsblad. Te beginnen met een glansprestatie tegen Anderlecht net als twee jaar geleden, toen hij samen met Lamkel Zé paars-wit oprolde?

Volg Anderlecht - Antwerp op zondag 1 november vanaf 13u30 live op Eleven Pro League 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top