De dag waarop Spezia het Juventus van Del Piero op zijn knieën dwong

Sport | Zondag gaat Spezia op bezoek bij Juventus in het kader van de zesde speeldag in de Serie A. De promovendus kan prat gaan op een bijzondere statistiek: het is één van de zeldzame ploegen die een positief rapport kan voorleggen qua onderlinge duels tegen de Oude Dame. Krijgt dat mooie verhaal dit weekend een nieuw hoofdstuk?

We schrijven 10 juni 2007. Juventus, dat naar de Serie B verwezen was door zijn rol in het omkoopschandaal, is met nog drie wedstrijden te gaan al mathematisch zeker van de kampioenstitel en de promotie naar Serie A. Voor de bezoekers van Spezia staat er nog veel op het spel: zij hebben hun lot in eigen handen in de strijd om het behoud in tweede.

Zege op de valreep

Zonder sterkhouders Gianluigi Buffon, Pavel Nedved en Cristiano Zanetti kan Juve nog steeds uitpakken met een uitzonderlijke aanvalshoede, met onder meer de topschutter van de competitie Alessandro Del Piero in hun rangen. David Trezeguet en de jonge Sebastian Giovinco moeten eveneens de doelpunten aanleveren.

Nochtans zijn het de bezoekers die het commando in handen nemen. Spezia opent de score via middenvelder Marco Pecorari op het half uur, waarna de Franse international Trezeguet de bordjes weer in evenwicht zet. Zelfde scenario na de rust: Massimiliano Guidetti zet de bezoekers weer op voorsprong, waarna Raffaele Bianco die voorsprong weer uitwist met nog 20 minuten op de klok. De wedstrijd stevent af op een gelijkspel en Spezia is virtueel gedegradeerd, tot Nicola Padoin in de 91ste minuut het reddende doelpunt maakt die de bezoekers naar de barrages voor het behoud brengt. Uiteindelijk zou Spezia zijn vel redden ten koste van Hellas Verona, dat tot de Serie C veroordeeld wordt.

Een bemoedigend seizoensdebuut

In zijn debuutseizoen in de Serie A presteert Spezia meer dan behoorlijk. Na een valse start tegen Sassuolo (1-4) hebben de troepen van Vincenzo Italiano een eerste historische zege geboekt op het veld van Udinese. De logische nederlaag tegen AC Milan heeft het moraal van de ploeg niet aangetast. Daarna volgden twee puntendelingen tegen Fiorentina en Parma.

Als veertiende in de stand heeft Spezia alles in huis om het behoud dit seizoen te verzekeren. Het duel tegen Juventus zal bovenal een uitgelezen kans zijn voor de zwart-witten om een reus van het kampioenschap te grazen te nemen, en om zich op te werpen als het zwarte beest van de huidige landskampioen…