'Dexter' keert terug: nieuwe kans op een goed einde

De Showtime-serie ‘Dexter’ begeesterde fans jarenlang met een intrigerende plot over een seriemoordenaar die zijn bloeddorstigheid probeert te bedwingen. De kijkcijfers braken alle records bij de Amerikaanse zender, maar het laatste seizoen en in het bijzonder de laatste aflevering in 2013, lieten trouwe fans op hun honger zitten. Deze maand werd aangekondigd dat ‘Dexter’ terugkeert voor tien afleveringen. Kunnen die alles rechttrekken?

Het grote publiek maakte kennis met Dexter Morgan in 2006. De psychopaat die zijn moordlustige neigingen enkel botvierde op criminelen die door de mazen van het gerechtelijke net waren geglipt, was een hersenspinsel van auteur Jeff Lindsay en was op het kleine scherm meteen een groot succes. Het einde van het derde en het begin van het vierde seizoen van ‘Dexter’ braken elk om beurt het kijkcijferrecord voor de zender Showtime.
 
Hoewel het zevende seizoen wekelijks meer dan zes miljoen kijkers lokte, besloot Showtime om van het achtste seizoen het laatste te maken. Fans zaten dus op het puntje van hun stoel om te zien hoe het verhaal van de seriedoder die het recht in eigen handen nam, zou eindigen. Zou hij eindelijk moeten boeten voor zijn daden? De hoge verwachtingen werden allerminst ingelost. De finale stelde zowat iedereen teleur en gaf de hele serie een zure nasmaak.
 
Showrunner Clyde Phillips is ervan overtuigd dat het beter kan en kondigde daarom aan dat er tien nieuwe afleveringen zouden komen van ‘Dexter’. De prijzenwinnende hoofdrolspeler Michael C. Hall keert daarvoor in elk geval terug. “Het wordt niet zomaar een negende seizoen”, zei Phillips. “Het is een tweede kans om de serie een passende finale te geven.”

Hoop

Dat betekent niet dat alle gebeurtenissen van het laatste seizoen geschrapt worden. “We willen het publiek niet verraden door te zeggen: ‘Oeps, dat was allemaal een droom’. Wat die eerste acht jaar gebeurd is, is gebeurd. Maar intussen zijn we weer jaren later en de nieuwe reeks zal die vergane tijd weergeven. Dit zal op geen enkele manier lijken op de oorspronkelijke finale. Het is een kans om een tweede finale te schrijven voor onze reeks.”
 
Die uitspraken maken van Phillips een unicum. Wanneer series op een teleurstellende manier eindigen – denk maar aan ‘Game of Thrones’, ‘Lost’ of ‘How I Met Your Mother’ – verdedigen de makers hun einde vaak, of negeren ze de kritiek in de hoop dat het snel weer overwaait. Dat de makers van ‘Dexter’ openlijk toegeven dat ze het einde van de serie op een of andere manier moeten rechtzetten, toont in elk geval loyaliteit aan de fans.
 
Die fans verzamelen op de forumwebsite Reddit en zijn alvast hoopvol dat Phillips goede plannen heeft voor de revival. “Hij heeft jaren de tijd gehad om eraan te werken en iets te bedenken”, komen ze overeen. “Hij heeft zeker het talent om er iets goeds van te maken.”

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top