Hij gaat al meer dan 10 jaar mee in de Jupiler Pro League en toch is hij nog steeds maar 27 lentes jong. Mats Rits lijkt de concurrentiestrijd met Eder Balanta in zijn voordeel te hebben beslecht en vormt met Vormer en Vanaken het hart van Club Brugge.
In de zomer van 2018 verlaat Mats Rits degradant KV Mechelen voor landskampioen Club Brugge. Een goeie aanwinst in de breedte is de teneur bij de sportpers, die in hem een alternatief zien voor de posities van Ruud Vormer en Hans Vanaken.

Twee jaar later heeft de 27-jarige Antwerpenaar reeds 93 wedstrijden in blauw-zwarte tenue achter de kiezen en is hij uitgegroeid tot de poortwachter voor de defensie. Daarvoor heeft de middenvelder niet één, maar liefst twee metamorfoses moeten ondergaan.

Van toptalent tot vaste waarde

In oktober 2009 schenkt trainer Jos Daerden de amper 16-jarige Mats Rits zijn eerste speelminuten in de Jupiler Pro League. Tegen Westerlo komt hij na 31 minuten Daniel Cruz vervangen en het toptalent drukt meteen zijn stempel. In amper zestig minuten voetbal is Rits goed voor twee treffers. Van een binnenkomer bij de grote jongens gesproken!

Na enkele sporadische invalbeurten is het wachten tot play-off 2 totdat Rits zijn eerste basisplaats krijgt. De speler, die het jaar voordien Real Madrid wandelen heeft gestuurd, gaat op het einde van het seizoen ook niet in op een aanbieding van Ajax, maar blijft Germinal Beerschot trouw. In 2011 trekt hij uiteindelijk toch richting de ArenA, maar doorbreken doet hij er nooit. In januari 2013 gooit  KV Mechelen hem een reddingsboei toe, waar hij in vijf seizoenen uitgroeit tot de patron op het middenveld.

Van aanvallende middenvelder tot controleur

Terwijl hij bij KVM nog voornamelijk als centrale middenvelder wordt uitgespeeld, schoolt toenmalig Club-trainer Ivan Leko hem om tot een defensieve middenvelder. Veel meer dan van zijn postuur, moet Rits het op die positie hebben van zijn goede voetjes, drive en gezonde dosis agressiviteit. Hij overtreft er meteen de verwachtingen en draait een secuur seizoen op de zes.

Wanneer Eder Balanta in de zomer van 2019 als concurrent wordt binnengehaald, verliest Rits in eerste instantie zijn stek aan de Colombiaanse beer. Maar zijn doorzettingsvermogen en niet aflatende werkijver zorgen ervoor dat hij geleidelijk aan Balanta opnieuw uit de ploeg speelt en zijn vertrouwde stek als defensieve middenvelder opnieuw mag innemen. En zo vormt de oorspronkelijke vervanger van Vormer en Vanaken een ijzersterke driehoek met de twee Club-iconen.

Benieuwd of Rits ook tegen Lazio zijn mannetje staat? Bekijk dan Club Brugge - Lazio op woensdag 28 oktober vanaf 20u50 live op Proximus Sports 3, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Bovendien biedt Proximus Pickx in de app en op het web met de 'Interactieve video player' een gloednieuwe ervaring. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve video player je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!