Diego Maradona wordt 60: de dag dat hij België op een hoopje speelde

Diego Armando Maradona wordt vandaag 60 jaar. Elke voetballiefhebber kent de ‘geniale gek’ maar al te goed, maar in België zullen we Maradona altijd herinneren als de man die ons uit de WK-finale van 1986 hield. Ter ere van de verjaardag van ‘Pluisje’ blikken we nog eens terug op Argentinië-België van 1986.

De Rode Duivels begonnen moeizaam aan het toernooi in Mexico, maar groeiden naarmate het WK vorderde. Nadat de Belgen in de kwartfinale Spanje uitschakelden, wachtte het grote Argentinië. Zij hadden de ronde voordien Engeland uitgeschakeld, met twee legendarische goals van Maradona. Het doelpunt van de 'hand van God' en de onwaarschijnlijke dribbel vanaf zijn eigen helft. Maradona & co moesten daardoor enkel nog de Belgische klip omzeilen om de finale te halen.

Maradona speelt België helemaal van de mat

De eerste helft konden de Belgen Maradona nog afstoppen, al is dat wat overdreven. De Argentijn dribbelde naar hartenlust en pakte uit met de ene na de andere geniale actie. Maradona zorgde voor het spektakel.

In de tweede helft was de nummer tien van de Argentijnen onstopbaar. In de 52ste minuut stak Burruchaga de bal in de diepte, waar Maradona liep en met een kattenpootje was hij Stéphane Demol, Danny Veyt en doelman Jean-Marie Pfaff te snel af. Zo stond het 1-0. De ruim 114.000 aanwezige supporters in het Aztekenstadion in Mexico City beseften het toen wellicht nog niet, maar die dag bracht Maradona één van de beste prestaties die tot de dag van vandaag op een WK werd geleverd door één speler.

De Belgische droom aan diggelen

De toenmalige speler van Napoli was al de hele partij amper van de bal te zetten en in de 63ste minuut pakte hij weer uit met een weergaloze actie. Maradona kreeg de bal diep op de helft van de Belgen, maar er waren nog vier Rode Duivels die hij moest passeren. Geen probleem voor Diego, die met zijn snelheid en korte draaibewegingen Eric Gerets & co helemaal doldraaide. Pfaff werd voor een tweede keer verslagen: 2-0. Game over voor de Belgen.

Argentinië naar de finale en daar wonnen ze met 3-2 van West-Duitsland. België eindigde uiteindelijk vierde, nadat Frankrijk in de troostfinale te sterk bleek. In onderstaand filmpje kan je de glansprestatie van Diego Armando Maradona tegen België terugvinden. Geniet maar even mee, ondanks de Belgische nederlaag.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top