Halloweek: zeven tips om een horrorfilm te overleven

Deze week telt Proximus Pickx af naar de meest angstaanjagende feestdag van het jaar: Halloween! Zit jij ook wel eens naar je scherm te schreeuwen wanneer personages alweer dezelfde domme fouten maken die hen in gevaar brengen? Geef hen dan zeker de onderstaande survivaltips mee.

Blijf samen!

Het is een cliché, maar het is ook de waarheid: samen sta je sterker. De groep opsplitsen is nooit een goed idee, het maakt het alleen maar makkelijker voor de moordenaar om onopgemerkt vanuit de schaduw iedereen apart een gruwelijk levenseinde te bezorgen. In ‘Cabin in the Woods’, dat horrorclichés op de korrel neemt, beslist een groep om samen te blijven, tot Chris Hemsworth door een mysterieuze kracht toch de ingeving krijgt om op te splitsen. Niet doen, jongens!


Onderhoud je auto!

Tenzij je garagist een gestoorde moordenaar is, kan je maar beter regelmatig naar je motor laten kijken. Ook een extra paar sleutels bij de hand houden kan nooit kwaad. Kijk maar naar ‘When a Stranger Calls’, waarin personages telefoon krijgen van een moordenaar die zich op hun domein blijkt te bevinden. Kon Tiffany nu maar gewoon wegrijden zonder eerst een kwartier buiten te moeten zoeken naar haar sleutels en te proberen om de wagen te starten…


Kijk niet in de spiegel!

Je passeert langs een spiegel en vangt er een glimp in op van het monster dat je achtervolgt, maar wanneer je je omdraait, is het alweer weg. Of je wast je gezicht even in de wastafel, maar zodra je je handen van je ogen weghaalt, zie je over je schouder het blinkende mes van de moordenaar. Of je ziet helemaal niets vreemds in de spiegel, maar wanneer je wil wegstappen, blijkt de zombie al de hele tijd achter je te staan. In ‘An American Werewolf in London’ is die zombie gelukkig de oude vriend van David.


Vertrouw je buikgevoel!

Voelt iets niet goed? Krijg je rillingen over je rug, staat het haar in je nek recht, blaft een hond ongerust of lijkt het gewoon alsof iets niet helemaal pluis is? Maak dan dat je wegkomt! Ga ervandoor! Onderzoek niet verder wat er aan de hand is - iemand die daar beter voor opgeleid is, zal die taak wel op zich nemen. Zoals de titel van dé moderne horrorfilm al zegt: ‘Get Out’. En doe dus niet zoals hoofdpersonage Chris.


Verhuis!

Proficiat, je hebt je droomhuis voor een prikje op de kop getikt! De makelaar zei dat hier vroeger een paar vreemde dingen gebeurd zijn, maar daar had je amper oor naar, want jij was helemaal weggeblazen door die ruime kelder en de hoge plafonds. En als ’s morgens vanalles op de verkeerde plaats ligt, of als je ’s nachts wakker schrikt van slaande kastdeuren, dan hang je toch net zoals de personages in ‘Paranormal Activity’ overal in je huis camera’s op? Neen, dat doe je dus niet! Je zoekt een appartementje en je verhuist zo snel mogelijk.


Hou een opgeladen gsm bij de hand!

In veel horrorfilms moeten de filmmakers een excuus vinden waarom personages niet gewoon de politie bellen. Soms zijn de batterijen van hun gsm’s leeg, soms zitten ze zo diep in het bos dat ze geen bereik hebben, en soms spelen films zich af voor de uitvinding van de draagbare telefoon. In ‘The Strangers’ deden de personages alles juist, behalve één detail: ze lieten hun telefoons te grabbel liggen. De moordlustige Strangers gooiden die dan maar in het haardvuur.


Ja, hij leeft nog!

Zoals iedere horrorfan intussen weet: tenzij de hersenen van een zombie helemaal vernield zijn, zal die je blijven achtervolgen. Maar dat geldt ook voor andere slashers. Denk maar aan Jason Voorhees, de onstopbare killer met de machete en het hockeymasker uit de ‘Friday the 13th’-franchise. Verdronken, een bijl in het gezicht, een mes door het oog, helemaal opgebrand, begraven… en toch keert hij telkens opnieuw terug. Zorg dus dat je honderd procent zeker bent dat jouw achtervolger dood is voor je een vreugdedansje doet.


Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top