‘Thuis’ zwaait dokter Ann uit: dit waren haar strafste stoten

Na bijna drieduizend afleveringen heeft dokter Ann voorgoed de set van ‘Thuis’ verlaten. 25 jaar lang vertolkte actrice Monika Van Lierde de rol, maar nu vindt ze dat het tijd is voor iets nieuws. Proximus Pickx komt nog eens terug op de woelige verhaallijnen van de dokter.

Met dokter Ann verdwijnt nog maar eens een iconisch personage uit de rangen van ‘Thuis’. Slechts vier van de oorspronkelijke acteurs spelen 25 jaar na de start van de soap nog mee: Pol Goossen als Frank Bomans, Annick Segal als Rosa Verbeeck, Leah Thys als Marianne Bastiaens en Marleen Merckx als Simonne Backx. In het praatprogramma ‘Vandaag’ lichtte Monika Van Lierde haar keuze om op te stappen toe. Een jaar geleden vroeg ze al aan de schrijvers om haar uit het verhaal te schrijven, en liefst levend. Dat opent toch de mogelijkheid dat ze ooit nog kan terugkeren.
 
“Ik vond het fijn om de lelijke kantjes van de mens te tonen”, zei de actrice in ‘Vandaag’. “Er moet veel gebeuren, anders vul je geen 25 seizoenen. En Ann is een “koleirige”. Ik kan ook kwaad zijn, maar dat uit zich nooit. Misschien dat ik haar daarom net zo graag speel.” “Ik vind haar geen toffe. Ik ben wel tof!”, lacht ze, als antwoord op de opmerking dat ze erg verschillend is van haar personage.

“Dat zal niet lang meer duren!”

Dat de dokter veel meemaakte, is een understatement. Tussen affaires, stukgelopen relaties, een verhuis naar Toscane, een zelfmoordpoging, een overdosis insuline en de overlijdens van vriendin Sandrine én de geadopteerde dochter met dezelfde naam, had ze ook nog eens tijd voor een opvliegende stiefzoon, die het resultaat was van haar vader die haar nieuwe vriendin jaren geleden verkracht had. Is iedereen nog mee?
 
Het begon allemaal met de jonge dokter die in de eerste aflevering van ‘Thuis’ binnenstormde met de woorden “Dat zal niet lang meer duren!” Felicienne had haar namelijk voor de zoveelste keer naar de verkeerde patiënt gestuurd. De toon was meteen gezet: Ann laat niet met zich sollen! Met uitzondering van een onderbreking van drie jaar, keerde het personage doorheen de hele serie terug.

“Op een vrouw.”

Na tien jaar kwam dokter Ann uit de kast. Ze had (veelal rampzalige) relaties achter de rug met mannen, maar gaf eindelijk toe aan haar moeder Marianne dat ze op vrouwen viel. Het was een mijlpaal in de Vlaamse televisiegeschiedenis: Ann was het eerste holebi-personage in ‘Thuis’. De coming out was overigens zo droog als het maar kon. Na een diepe zucht zei Ann: “Ik ben verliefd.” Waarna Marianne toevoegde: “Op een vrouw.” De onmiddellijke acceptatie van Marianne was een verademing. Stiekem had ze het ook wel zien aankomen.
 
De relatieproblematiek van dokter Ann was vaak een rode draad in de verhaallijnen van ‘Thuis’. Zo was er haar relatie met Sandrine, die ze verloor aan een hersenbloeding. Nadien adopteerde ze de dochter van Peggy, die ze ook Sandrine noemde. Maar dan bleek dat de vader van het meisje eigenlijk de broer van Ann was. Het meisje kwam om het leven door een verdwaalde politiekogel.


“Dit was niet het plan”

De verhaallijn van Ann houdt op na haar al even turbulente relatie met Tania. Die blijkt jaren geleden verkracht te zijn door Anns vader, en heeft daar haar zoon Xander aan overgehouden. Wanneer bij Xander de stoppen doorslaan en hij nog maar eens zijn moeder aanvalt, wil Ann tussenbeide komen. Ze slaat Xander neer, hij overleeft het niet.
 
De dood van Xander wordt afgedaan als wettige zelfverdediging, dus er komt geen juridisch staartje. Maar Ann is zo aangedaan van schuldgevoelens dat ze besluit om alles achter zich te laten en naar Kaapverdië te verhuizen. In de laatste scènes met Ann, mijmert ze in de wagen, terwijl in de voice-over haar afscheidsbrief aan Tania klinkt. “Dit was niet het plan”, legt ze uit. “De pijn is te groot en de herinneringen te zwaar. Dus ik vertrek, voorgoed.”

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top