‘The Truman Show’ uit 1998 werd bij zijn lancering beschouwd als ‘ver voor zijn tijd’ en blijft vandaag de dag nog verbazingwekkend actueel. We blikken terug op een film die impact heeft nagelaten op Hollywood, de wereld en zelfs psychiatrische handboeken.

In 'The Truman Show' volgen we Truman Burbank (Jim Carrey), een jongeman die een rustig leventje leidt in het al even rustige stadje Seahaven. Omdat Trumans vader ‘stierf’ bij een boottocht, is Truman bang van het water en heeft hij zijn thuishaven, die omringd is door water, nooit durven verlaten.

Truman is getrouwd met zijn lieve vrouw, Meryl, en wordt omringd door al even lieve mensen die wonen in lieftallige perfecte huizen. Op een dag ontdekt Truman dat de wereld rond hem heen in scène is gezet. Hij komt te weten dat hij sinds zijn geboorte de held is van een reality-tv-show die gecreëerd werd door Christof (Ed Harris), de bedenker van het tv-programma. 

De film werd, zowel internationaal als in de Verenigde Staten een groot succes. ‘The Truman Show ‘werd genomineerd voor talloze prijzen en won er ook veel. Jim Carrey won in 1999 dankzij zijn vertolking zijn allereerste Golden Globe als 'Beste Acteur in een Dramafilm' en Ed Harris viel eveneens in de prijzen met een Golden Globe.

Regisseur Peter Weir ontving in 1999 een BAFTA voor ‘Beste Regisseur’, scenarist van dienst Andrew Niccol won een BAFTA voor ‘Beste Originele Scenario’ en Dennis Gassner won met ‘Beste Art Direction’. 

Het Truman Show-syndroom

In 2003, vijf jaar na de release van 'The Truman Show', ontvangt psychiater Joel Gold een 26-jarige man die denkt dat hij zonder zijn medeweten wordt gefilmd en dat zijn leven over de hele wereld wordt uitgezonden, net als in ‘The Truman Show’. Gold zou later nog heel wat andere patiënten over de vloer krijgen met dezelfde waanideeën en zou later de naam ‘het Truman Show-syndroom’ uitvinden.

Sociale media

Maar toch blijkt ‘The Truman Show’ daadwerkelijk te bestaan, al zij het in een andere vorm. Want sinds de release van de film hebben talloze sociale media hun ingang gevonden bij jong en oud. Dat zorgt ervoor dat we, net zoals in 'The Truman Show', het middelpunt van de wereld kunnen worden door onze intimiteit op het net te gooien of ervoor kunnen kiezen iemand anders in beeld te brengen. Nog gekker wordt het als je weet dat sociale netwerken een nauwgezet profiel van ons allemaal hebben opgemaakt om onze ervaringen te beïnvloeden. Kortom, 'The Truman Show', kwam twintig jaar geleden voor het eerst in de zalen, maar is nog razend actueel.