‘Beautiful Day’, de monsterhit van U2, bestaat 20 jaar

Muziek | U2, een van de beroemdste rockbands ter wereld, heeft geen introductie meer nodig. Twintig jaar geleden, in oktober 2000, brachten de Ieren het nummer ‘Beautiful Day’ uit, een lied dat de tijdsgeest kenmerkte en vandaag de dag nog steeds overal te horen is. Een terugblik.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 9 oktober 2000 bracht U2 de eerste single van het tiende studioalbum ‘All That You Can’t Leave Behind’ uit. De track, getiteld ‘Beautiful Day’, werd geschreven door Bono, de zanger en frontman van de Ierse groep.
 
Het nummer droeg het album dat een paar weken later in de rekken lag, en werd al snel een van de beroemdste hits van de band. ‘Beautiful Day’ werd nummer één in verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Canada.
 
De woorden die Bono neerpende gaan over de uitdagingen van het dagelijkse leven en de moed die nodig is om het positieve te zien en eraan vast te houden. De tekst blijft vandaag nog steeds relevant met de boodschap om het materiële los te laten, de kleine dingen des levens te waarderen en het leven te aanvaarden zoals het komt. Met een catchy melodie en een aanstekelijk ritme ging de hit in een paar dagen de hele wereld rond.
 
De ene award na de andere
 
De gespecialiseerde pers ontving de nieuwe single met lovende kritieken, dus de prijzen volgden snel. In 2001 ontving U2 voor ‘Beautiful Day’ de Grammys voor ‘Lied van het jaar’ en ‘Opname van het jaar’.
 
Ook op de hitlijsten tekende het nummer present. Net zoals in andere landen, bereikte de single de top tien. In de VS staat ‘Beautiful Day’ op de 21ste plaats van de Billboard Hot 100, de hoogste notering voor de Ierse band.
 
Sinds 2001 maakt het nummer dan ook steevast deel uit van de liveset van Bono en de zijnen.
 
Een video met een Franse toets
 
De Ieren namen geen genoegen met één videoclip, dus namen ze er maar liefst drie op voor het nummer. De bekendste en voornaamste werd opgenomen in de luchthaven Charles-de-Gaulle in Parijs, waar Bono door de gangen en de taxistelplaatsen sjokt. Daarna haalt de groep de instrumenten boven op de landingsbaan en onder de opstijgende vliegtuigen. De clip werd al meer dan 145 miljoen keer bekeken op Youtube.
 
U2 nam ook een alternatieve versie op in de Franse gemeente Eze aan de Middellandse Zee. Die clip is te bekijken op de dvd bij het compilatie-ambum ‘The Best of 1990-2000’ en op de dvd U218 Videos.
 
In september 2000 nam U2 ook een liveversie op van ‘Beautiful Day’. De band stond daarvoor op het dak van het Clarence Hotel in Dublin. Die clip staat nu ook op Youtube, maar was voordien enkel te bekijken op de dvd ‘Elevation 2001: Live from Boston’.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top