Zondagmiddag klokslag 13u30 zijn alle ogen gericht op de sinjorenstad. Dan vindt namelijk de vurige derby tussen Antwerp en Beerschot plaats. Beide teams kenden dankzij gulle investeerders de voorbije jaren een stevige opmars. Benieuwd wie zich zondag tot Ploeg van 't Stad mag kronen.
Voor het eerst in meer dan 16 jaar kruisen Antwerp en Beerschot opnieuw de degens in eerste klasse. Het dubbele duel in play-off 2 in 2018 buiten beschouwing gelaten wel te verstaan, want dan was Beerschot nog een ploeg uit 1B. Sinds de laatste stadsderby in 2004 hebben beide ploegen een sportief dal doorgemaakt, waarna ze de afgelopen jaren een steile opmars inzetten. Benieuwd wie die opmars kan belonen met de scalp van de aartsvijand en de 235ste derby winnend afsluit. Antwerp heeft alvast de statistieken in zijn voordeel. Van de 234 eerdere confrontaties won de Great Old er 101, terwijl Beerschot 85 keer aan het langste eind trok, 48 keer kwam er geen winnaar uit de bus.

Antwerp streepje voor

Na dertien jaar - de Antwerpfans spreken zelf over twaalf plus één, om alle verwijzingen naar het stamnummer van Beerschot te mijden - in het vagevuur, beukte Antwerp in 2017 opnieuw de deur naar eerste klasse open. Na jaren van financieel mismanagement en een komen en gaan van spelers zette Paul Gheysens, de sterke man van bouwbedrijf Ghelamco, vanaf 2017 officieel zijn schouders onder The Great Old. Met een injectie van net geen 40 miljoen euro, gespreid over 3,5 jaar, bracht hij het stamnummer 1 terug naar de hoogste regionen van de eerste afdeling.

Na drie degelijke seizoenen onder László Bölöni was het motto dit seizoen om de volgende stap te zetten en zelf met dominant voetbal een plaatsje in de top vier te veroveren. Ondanks de bekerwinst kreeg Ivan Leko in het seizoensbegin de motor niet echt aan de praat. Maar met een 9 op 9 en een hele rist nieuwkomers in het slot van de transferperiode kijkt The Great Old toch vol vertrouwen uit naar de ontmoeting met Beerschot.

Seizoensrevelatie Beerschot

Aartsrivaal Beerschot moest nog vanuit een veel dieper dal terugkeren. In 1991 viel voor het eerst het doek, met financiële problemen en een sportieve degradatie. In 1999 verdween het stamnummer 13 volledig en werd de club een reddingsboei toegeworpen door Germinal Ekeren. In 2013 gebeurde hetzelfde door KFCO Wilrijk, waarna de sportieve opmars werd ingezet. In zeven jaar tijd klom de club, die in 2019 opnieuw het stamnummer 13 kocht, op van 1ste provinciale naar 1ste klasse. En dat is in grote mate te danken aan het Kempense bouwbedrijf DCA, dat samen met de Saoedische investeerder Abdullah bin Mosaad bin Abdulaziz Al Saud, voor de nodige fondsen zorgde.

Ondanks het feit dat de Ratten pas enkele weken voor de competitiestart wisten dat ze dit seizoen in 1A zouden mogen aantreden, zijn ze na negen speeldagen de revelatie van het seizoensbegin. Onder impuls van strateeg Raphael Holzhauser (7 goals en 6 assists) is Beerschot momenteel met voorsprong de meest attractieve ploeg in 1A. Met 18 punten uit 9 wedstrijden staan ze ook een puntje voor op Antwerp. Een voorsprong die ze zondag liefst verder zouden uitdiepen.

Volg Antwerp-Beerschot op zondag 25 oktober om 13u30 live op Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Bovendien biedt Proximus Pickx in de app en op het web met de 'Interactieve video player' een gloednieuwe ervaring. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve video player je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!