Vijftien jaar Tokio Hotel: hoe verging het de plotse wereldsterren?

Wie de namen Bill en Tom Kaulitz nog kent, of wie in 2007 een Joepie open sloeg, is ongetwijfeld vertrouwd met Tokio Hotel. De Duitse band veroverde in geen tijd de wereld met hun debuutplaat, maar het succes doof even snel weer uit. Enkele recente concerten konden niet meer overtuigen, maar van opgeven is er kennelijk nog geen sprake.

Tokio Hotel staat intussen vijftien jaar op de planken. Het begon bij hun eerste album, getiteld ‘Schrei’, waarop meteen hun grootste hit terug te vinden was. ’Durch den Monsun’ schoot in het thuisland van de band vrijwel meteen naar de top van de hitlijsten. Het nummer sijpelde de rest van Europa binnen en tegen 2007 was het niet meer van de radio weg te denken, tot groot jolijt van jonge, veelal vrouwelijke, fans en tot ergernis van al de rest.
 
In 2007 bracht de band ook hun eerste Engelstalige album uit, met daarop de vertalingen ‘Monsoon’ en andere nummers van hun intussen twee Duitstalige albums tellende repertoire. Dat stuurde de band op wereldtour met ook enkele optredens in de VS. In Vlaanderen stond ‘Monsoon’ 27 weken lang in de Ultratop 50. De volgende single haalde twaalf weken, dan drie, en tegen 2009 raakte de groep niet meer binnen.
 
Veel volwassenen rolden met hun ogen bij het zien van Tokio Hotel, en veel vroegere vurige fans zien hen nu waarschijnlijk ook als niet meer dan een guilty pleasure, maar het valt niet te ontkennen dat de band en hun androgyne zanger met wilde haren er wel degelijk stonden. Zelfs de New York Times was relatief positief toen de band in 2008 voor de eerste keer in de Amerikaanse grootstad optrad. Het geluid van de groep paste helemaal in de tijdsgeest, klonk het.

Van poppunk naar Daft Punk

Maar die tijdsgeest veranderde snel en Tokio Hotel had het schijnbaar moeilijk om bij te benen. In de loop der jaren evolueerde hun geluid van emo-poppunk naar elektronische en dansbare muziek. En daarmee scoorden ze alvast heel wat minder. Tussen 2009 en 2019 maakte de band drie albums, maar kwam geen enkele single onze hitlijsten binnen. Al toen ze in 2010 een optreden gaven in Vorst Nationaal, vroegen recensenten zich af of de houdbaarheidsdatum van de band niet overschreden was.
 
Toen in 2017 het album ‘Dream Machine’ uitkwam, leek de transformatie naar elektronische band compleet. De groep stond tijdens de tour op het podium achter keyboards in outfits die deden denken aan Kraftwerk of Daft Punk. En de reacties waren op z’n zachtst gezegd gemengd. De harde schare fans van weleer bleef als één blok achter Bill en de zijnen staan, terwijl recensenten hen beschreven als “hilarisch”, “Get Ready op speed” en “vals”. Het zal Tom worst wezen: in 2018 begon hij een relatie met topmodel Heidi Klum en een jaar later stapten ze in het huwelijksbootje.
 
Vorig jaar deed de band met ‘Melancholic Paradise’ nog een worp en waagden ze zich opnieuw aan een tour. Intussen kondigden ze voor 2020 ook nieuwe versies aan van hun grote hit van vijftien jaar eerder. Veel enthousiasme of pers krijgen ze daarbij niet, maar ze blijven wel gaan: onlangs tekenden ze nog een nieuw platencontract bij de Duitse aftakking van Sony. Er zit dus zeker nog nieuwe muziek aan te komen, maar of die ook over de landsgrenzen zal geraken, is nog maar de vraag.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top