Waarom iedereen de nieuwe docu van Sir David Attenborough gezien moet hebben

Sir David Attenborough is niets minder dan de vader van BBC-documentaires. Drie redenen waarom iedereen ‘A Life on Our Planet’ op Netflix een kans moet geven.

1. Voorvechter met een missie

Sir David Attenborough is wellicht de beroemdste (en oudste) milieuactivist die zeer beslagen is in de kunst van de natuurdocumentaires. Sinds de jaren 70 ligt de man aan de kiem van tal van BBC-docu’s over onze planeet. Hij was tevens 20 jaar lang programmadirecteur.

Door zijn werk is hij een fervent beschermheer van onze rijke natuur geworden. Hij werd in 1985 tot de adelstand verheven door de koningin van Engeland, voor zijn geleverde diensten in het domein van de wetenschap en entertainment. We raden je trouwens ook zijn documentaire ‘Our Planet’ aan, op Netflix.

2. Die stem

Een heldere, warme en rustgevende stem uit de duizenden: het is een argument voor zij die naar de originele versie van de docu kijken. Zijn stem is zo beroemd, dat de man hem regelmatig leent voor andere opdrachten – vaak met een komische noot. In deze video bijvoorbeeld becommentarieert de tv-veteraan op zijn typerende, beschrijvende wijze de ontroerende videoclip van ‘Hello’ van Adèle: een eer waar de zangeres fier op mag zijn.

3. Klimaatverandering

Op zijn 93ste is het voornaamste stokpaardje van Attenborough de klimaatverandering. ‘A Life On Our Planet’ heeft een alarmistische toon: de documaker trekt aan de alarmbel om ons wakker te schudden.

De docu fungeert als een ‘getuigenverklaring’ uit eerste hand, van een man die gedurende zijn leven de gevolgen van de klimaatverandering vanop de eerste rij heeft meegemaakt. Van zijn jeugd in het midden van de jaren 50 tot nu beschrijft hij zijn strijd om de catastrofe die ons allen te wachten staat op de wereldwijde agenda te krijgen. Wie anders zou als klimaatmilitant moeten dienen dan hij die de vier uithoeken van de planeet verkend heeft?
 
Zet je schrap voor een grensoverschrijdende trip met een inspirerende boodschap: draag zorg voor onze prachtige planeet, nu het nog kan. En verander je consumptiegedrag. Jij kan het verschil maken. Het is nog niet te laat.
 

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top