Na zes weken competitie zijn de acht beste spelers van deze Trackmania Grand League 2020 bekend. Zij zullen elkaar in de play-offs ontmoeten en onderling strijden om de wereldtitel.

Het werd een zondag zoals alle andere voor Gwen. De GameWard-speler won voor de derde keer op rij een sprankelende etappe en sluit dit reguliere seizoen af als de onbetwiste leider. Discreet op de eerste twee maps trad de zestienjarige Fransman pas op de derde map op de voorgrond. Trouw aan zichzelf legde hij vervolgens een reeks snelle rondes af en won hij de manche zonder ooit enig teken van zwakte te vertonen. Na een klein dipje in de vierde ronde, won Gwen opnieuw op maps vijf en zes om zo de eindoverwinning te pakken met 82 extra punten.

© Nadeo

Terwijl de top van het klassement vrijwel zeker was van de kwalificatie, werd er nog fors gebikkeld om de achtste plaats, de laatste plaats die recht gaf op een play-offticket. Na een voorlopig nogal teleurstellend toernooi stond regerend kampioen Kappa (Veloce) onder grote druk. Indien hij niet goed presteerde in deze zesde step, kon hij de play-offs vergeten. De Tsjech kroop op zijn zachtst gezegd door het oog van de naald. Na een totaal van 126 punten (12 verzamelde punten in step 6), ontsnapte hij met slechts twee punten aan de eliminatie en redde hij ternauwernood zijn plaats.

De grote verliezer is niemand minder dan Massa (BIG), die na een etappe zonder vonken de play-offs aan zijn neus ziet voorbijgaan.

Verlossing voor Aurel

De Duitser heeft zijn niet-kwalificatie ook te danken aan de grootse prestatie van de Gaming Privé-speler, Aurel. We voelden het al in de vorige etappe, de Fransman had iets te bewijzen in dit slot van de TMGL. Hij had laten zien dat hij de snelheid had om verschillende keren te winnen, maar hij was niet altijd in staat om het ook af te maken. Soms slachtoffer van pech maar ook van zijn eigen fouten, gaf zijn optreden tijdens de vijfde etappe ons een glimp van zijn ultieme hoop op een plaats in de play-offs. En Aurel stelde niet teleur. Hij beëindigde de laatste etappe als tweede met 66 punten, waardoor hij op plaats zeven eindigt in de algemene rangschikking. Het had echter helemaal anders kunnen verlopen zonder de gedwongen herstart op de vierde map na een tijdsbug bij Tween. Aurel, op dat moment negende op de map en dus in aanmerking komende voor het verlies van alle tot dan toe verzamelde punten conform de TMGL-regels, profiteerde van deze herstart om de vierde plaats op te eisen. Hij sloot de etappe op een mooie manier af met een tweede plaats, net achter Gwen.

Aan Belgische zijde is er de eliminatie voor Scrapie, die dit reguliere seizoen op de twaalfde plaats besluit. Ter herinnering, de tweede helft van de tabel zal worden geconfronteerd met de top acht van de Open Grand League, waarvan de laatste etappe gepland staat voor komende zondag. Dofault, een andere Belg, maakt deel uit van de koplopers in het kampioenschap.

De play-offs van de TMGL gaan door op 1 november.

Copyright afbeelding: Nadeo