Gehaat door chauvinistisch Frankrijk, geliefd door de rest van de wereld: het succes achter Netflix-hit Emily in Paris verklaard

Sinds begin oktober heeft de wereld de mond vol van de nieuwe Netflix-hit 'Emily in Paris'. Het ideale kijkvoer voor de ene is dan weer de zoveelste serie boordevol clichés voor de andere. Maar waaraan heeft de serie haar succes te danken?

'Emily in Paris' staat nog geen maand op Netflix en toch slaagt de serie erin om wereldwijd de gemoederen te bedaren. Il faut le faire! Wat de ene afdoet als het zoveelste clichébeeld van de lichtstad, is voor de andere de ideale guilty pleasure die de coronabeslommeringen even naar de achtergrond verdringt. Maar waaraan heeft 'Emily in Paris' zijn succes precies te danken. Een poging tot verklaring.

Ideale mix 'Sex and the City' en 'Amélie Poulain'

'Emily in Paris' heeft op het eerste gezicht veel mee van die andere succesreeks uit de koker van bedenker Darren Star. Wie goed oplet, ziet her en der zelfs echte 'Sex and the City' easter eggs opduiken. Zo zijn Emily's oorbellen met haar naam op een duidelijke knipoog naar de Carrie-halsketting van Carrie Bradshaw. Ook het thema van de fameuze liefdesdriehoek en de vele modeverwijzingen doen denken aan een 'Sex and the City' 2.0.

Bovendien wordt in de reeks Parijs gepresenteerd als een ware ansichtkaart, wat enigszins doet denken aan 'Le fabuleux destin d'Amélie Poulain', waarin Montmartre als een hedendaagse sprookjeswereld wordt afgeschilderd. In tegenstelling tot de lyrische lofzang voor Amélie, krijgt Emily, gespeeld door Lily Collins, van de Fransen wel de wind van voren. De serie pakt namelijk graag uit met huizenhoge clichés over luie, flirtende Parijzenaars die steevast een stokbrood onder de arm hebben.

Perfecte timing

Maar ook de Amerikaanse Emily, die last minute het niet te weigeren aanbod krijgt om in Parijs creative director te worden voor verschillende luxemerken, loopt over van de clichés. Zo doet ze geen moeite om ook maar een woord Frans te spreken en is ze een vat vol zelfzekerheid.

Net die clichés zorgen er echter voor dat 'Emily in Paris' voor velen de ideale guilty pleasure is om te verslinden in deze donkere periode. Darren Star weet meer dan wie ook welke vakjes hij allemaal dient af te vinken om een succesreeks te creëren. Getuige daarvan een heuse 'Emily in Paris'-challenge op TikTok en het restaurant Terra Nera (waarop Les deux compères in de serie gebaseerd is) dat de boekingen niet meer kan bijhouden. Schrijf dus maar al op dat er zo goed als zeker een tweede seizoen van de serie komt!

Series

Bekijk alles
Top