Vier World Boss Day met de beste bazen van het kleine scherm

Vandaag is World Boss Day, de dag waarop ook bazen eens in de bloemetjes gezet worden, want tenslotte zijn zij het die de looncheques tekenen. Op het scherm zijn bazen - misschien wel zoals in de echte wereld - niet altijd even competent. Proximus Pickx dook in de archieven en vond deze iconische bazen uit series en wie weet herken je er wel flarden van je eigen chef in.

De Collega’s

De peetvader van de Vlaamse werkplaatskomedies is en blijft ‘De Collega’s’. En zoals het een kantoor vol ambtenaren betaamt, zitten de collega’s in een ingewikkeld hiërarchisch systeem met bazen, afdelingscheffen, onderafdelingscheffen… Er is directeur Paul Tienpondt, die over het kantoor regeert met een ijzeren vuist en achter zijn rug “de tientonner” genoemd wordt. Zijn rechterhand is afdelingschef Philemon Persez, die er ondanks zijn vele pogingen nooit in slaagt om hetzelfde respect af te dwingen. In de eerste aflevering wordt de gehate taalpurist Bovenaventuur Verasterhoven gepromoveerd tot onderafdelingschef, wat zijn collega’s nog meer tegen hem in het harnas jaagt. En in het derde seizoen worden die rollen nog eens door elkaar geschud. Geen wonder dat de ambtenaars nooit iets gedaan krijgen.

Het Eiland

Bij Cynalco Medics zwaait Rik Nallaerts de plak, maar het is hoofd administratie Lydia Protut die in de serie de dagelijkse leiding op zich neemt. Wanneer ze Guido Pallemans promoveert tot diensthoofd import/export, schudt dat de zorgvuldig opgebouwde vriendschapsrelaties op het eiland van Michel en Frankie dooreen. En dan komt Alain Vandam erbij. In het eerste seizoen probeert Guido krampachtig de boel onder controle te houden en in goede aarde te vallen bij Protut. De zitbal, Trivial Time, spelletjes om de productiviteit te verhogen… legendarischer worden televisiemomenten niet. In het tweede seizoen neemt Michel het van hem over, maar hij wordt dan weer gemanipuleerd door de vervanger van Protut: de charlatan Bucky Laplasse.

The Office

Dé televisiebaas van de afgelopen decennia is natuurlijk Michael Scott, afgdelingsmanager van Dunder Mifflin Paper Company in Scranton. Zijn personage is afgeleid van Ricky Gervais’ David Brent, maar neemt al gauw een heel andere gedaante aan. Scott is knuffelbaarder, gevoeliger en uitbundiger dan zijn Britse evenknie. En bovendien is hij een briljant verkoper! Meer dan eens slaagt hij erin om zijn afdeling van de ondergang te redden, nieuwe klanten binnen te halen en zo de banen van zijn werknemers (die hij tegen wil en dank meer als zijn familie ziet) te redden. Toen Steve Carell in seizoen zeven de serie verliet, betekende dat jammer genoeg zo goed als het doodsvonnis van ‘The Office’. De laatste twee seizoenen konden zijn magie niet meer evenaren. Zo zie je maar dat een goede baas ook cruciaal is op de fictieve werkvloer!

Series

Bekijk alles
Top