Filmattributen die een eigen leven leiden, deel drie

Sommige films zijn in één oogopslag te herkennen aan een acteur, een set of een citaat, voor andere staat een welbepaald voorwerp dan weer symbool. Deze attributen uit Belgische reeksen zijn zo iconisch geworden dat ze een eigen leven zijn gaan leiden.

De groene das uit Het Eiland

Als we nu uit het raam kijken, geven de weersomstandigheden ons niet het gevoel dat de lente in zicht is. Toch kijkt iedereen wel uit naar het moment waarop het groen weer in bloei staat. Ook voor Frankie, Guido en Michel is de start van de Lente een reden tot feesten. Het trio maakte er een jaarlijkse traditie van om elk jaar op die dag een groene das te dragen. Die traditie werd later ook op veel andere werkplekken geïntroduceerd

 

De outfit van DDT uit FC De Kampioenen

Hoewel Jacques Vermeire na zijn rol in de succesvolle reeksen van FC De Kampioenen ook nog vele andere rollen verzilverde, is het beeld van DDT met zijn blauwe overall en het rode petje in het hoofd van de gemiddelde Vlaming blijven steken. Uitgezonderd in enkele luttele afleveringen was de humoristische en onfortuinlijke garagist in een andere, vaak ook spraakmakende, outfit te zien. Hebben jullie ook een blauwe overall in jullie garage liggen? 

De kiel uit De Collega’s

Net als de garage van DDT is ook het kantoor uit De Collega’s een gekend beeld dat in de vorige eeuw op onze televisieschermen te zien was. Terwijl de ‘collega’s’ altijd in klassiek kostuum gekleed waren, droeg Manu Verreth daarboven ook nog altijd een ‘kiel’. Een kiel is eerder bij de iets oudere bevolking gekend als een echte stofjas die werd gebruikt om het kostuum te beschermen tegen vuil en stof. Tegenwoordig wordt een kiel niet veel meer gedragen. 

 

Parafix uit Merlina

Al wie ooit de detectivereeks Merlina bekeek, kent de krachtige paraplu waar Pol soms iets te onhandig mee omsprong. De paraplu beschermde niet alleen tegen regen en andere onaangename weersomstandigheden, maar kon ook mensen ‘parafixen’. Daardoor werden mensen ‘bevroren’ en moesten ze letterlijk ontdooien tot ze weer konden bewegen. Speelden jullie soms ooit ‘parafix’ met jullie paraplu?

De auto/boot van Kapitein Zeppos

Kapitein Zeppos reed niet alleen rond met zijn opvallende cabiolet. Wanneer hij dat wilde, kon hij zomaar het water inrijden en verder varen. Zijn auto was namelijk een ‘Amphicar’ en kon zowel rijden als varen. Zeppos’ auto werd door een onafhankelijk automerk gemaakt. Zelfs particulieren konden de wagen later kopen

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?