Het ambitieuze Antwerp Giants won in het bizarre vorige seizoen nog de beker van België ten koste van Spirou Charleroi, en is komend seizoen een outsider voor de titel in de Euromillions Basket League. Met nieuwe rekruut Kenneth ‘Speedy’ Smith, die van Charleroi overgekomen is en zo tekende voor één van de strafste transfers van de Belgische competitie, is de jonge Giants-ploeg alvast versterkt met een ervaren leider.
"De club is ambitieus", zo antwoordde de Amerikaanse spelverdeler Kenneth Smith in Het Laatste Nieuws op de vraag waarom hij voor Antwerp koos. "Giants wil een belangrijke rol spelen in de Belgische competitie en speelt ook Europees in de EuroCup. Ik ben klaar voor wat er gaat komen. Ik hoop dat ik hier mijn palmares voort kan aanvullen", voegde hij daar nog aan toe.
 
Smith speelde vorig seizoen bij Charleroi. Na de stopzetting van de Belgische competitie bereikte hij een akkoord met Maccabi Haifa in Israël. “Door de corona-uitbraak waren er heel strikte maatregelen in Israël", vertelde hij. "Trainen, match spelen en slapen: dat was zowat de dagindeling. Je mocht je amper verplaatsen. Een journalist met wie ik een interview deed, bleek besmet met het virus. Ik testte negatief maar de Israëlische Liga besliste dat ik zes dagen in quarantaine moest. Daardoor misten we een plaats in de play-offs."
 
Daarna ging hij terug naar Amerika voor anderhalve maand. In zijn thuisstaat Florida was de coronasituatie niet zo erg als in andere getroffen steden. "Ik kon enkel individueel trainen. Dat was geen makkelijke periode. Ik keek er dan ook naar uit om naar Europa te komen en mijn nieuwe ploegmaats bij Giants te zien."

Poule A

De jonge ploeg van coach Christophe Beghin opent het nieuw basketseizoen op 6 november in Brussel. Wegens corona werd het vorige seizoen in de Euromillions Basket League reeds op 14 maart, negen speeldagen voor het einde van de reguliere competitie, stopgezet. Filou Oostende werd voor een negende opeenvolgende keer tot landskampioen gekroond. 
 
Dit seizoen wordt het format van vorig jaar gewoon behouden, wat betekent dat de competitie aanvangt met twee poules van telkens vijf teams. Daarna nemen alle tien basketploegen het nog twee maal tegen elkaar op. In zijn poule treft Antwerp Giants Filou Oostende, Spirou Charleroi, Kangoeroes Mechelen en Phoenix Brussels.

Outsider voor de titel
 
Giants is komend seizoen samen met Bergen, waartegen de Antwerpenaren in de voorbereiding 70-70 gelijk speelden, de outsider voor de titel. De club spreekt die ambitie ook uit op zijn website: "Telenet Giants Antwerp Belgisch wil blijven meespelen voor de prijzen en Europees zich verder opwerken tot een vaste waarde in de Champions League", staat er te lezen.

De ploeg is redelijk ongehavend uit de transferperiode gekomen, met een hoop spelers (Stephaun Branch, Dennis Donkor, Vincent Kesteloot, Vrenz Bleijenberg, Dave Dudzinski, Ibrahima Fall, Roby Rogiers, Bas Van Den Eynde en Niels De Ridder) die de club trouw zijn gebleven. De transfer van de 25-jarige forward Hans Vanwijn, de Belgische Speler van het Jaar, naar Dijon mag dan wel een aderlating zijn, het bewijst dat de puike prestaties van de Sinjoren in de nationale competitie niet onopgemerkt blijven.
 
Bovendien werd de kern dit seizoen versterkt met drie nieuwskomers. Naast Smith maken ook de Amerikaanse power forward Jalen Jenkins, die overkomt van Limburg United, en Niels Van Den Eynde, die vorig seizoen al meetrainde, hun opwachting. Het mag geweten zijn: de Giants zijn klaar om hoge ogen te gooien in het nieuwe seizoen.

Volg de Euromillions Basketball League het hele seizoen lang op Proximus Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.