Satire van 'Spitting Image' is terug

Series | De legendarische satirische Britse poppenshow ‘Spitting Image’ is terug met een geheel nieuw modern jasje. De reeks is bij ons elke woensdag om 22u45 te zien op VIER. Proximus Pickx nam de reeks onder de loep om te zien wat de poppen zo populair maakt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het originele ‘Spitting Image’ werd tussen 1984 en 1996 uitgezonden op de Britse televisie. De opzet was om alles en iedereen op de korrel te nemen aan de hand van satirische sketches met karikaturale poppen van bekende Britten. Vooral de toenmalige Britse premier Margaret Thatcher, president van de V.S. Ronald Raegan en de Britse koninklijke familie moesten eraan geloven. Bij ons werden de sketches ook uitgezonden, maar dan zonder een aantal figuren die we aan deze kant van de plas minder goed kennen.

Het programma kende een enorm succes in het Thatchertijdperk, maar in de laatste seizoenen zakten de kijkcijfers te laag, waardoor het werd afgevoerd. 2020 leek het ideale jaar om de legendarische serie nieuw leven in te blazen. Het tijdperk van schaamteloze politici, pandemie, Brexit, sociale media… smeekt om satire. Daarom kwamen ook de makers van ‘Spitting Image’ terug, deze keer niet met poppen van Mick Jagger of Dustin Hoffman, maar van Putin, Boris Johnson, Greta Thunberg, Mark Zuckerberg, Adele, en natuurlijk Donald Trump.

Niet in de VS

Het is nog maar de vraag of de formule van dertig jaar geleden vandaag nog kan werken. Topcomedy komt nog zelden van poppen en sommige moderne personages zijn zelf al zo karikaturaal dat ze amper te parodiëren zijn. De makers van ‘Spitting Image’ moesten dus nog verder gaan in hun absurditeit. Dat zorgde er onder andere voor dat de Amerikaanse zender NBC, die de nieuwe reeks zou uitzenden, zich teruggetrokken heeft uit vrees om machtige mensen op de tenen te trappen, aldus de krant The Times.

Op VIER zal de poppenreeks voorlopig wel te zien zijn. De eerste aflevering van de gemoderniseerde serie is vanavond te zien om 22u45.Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top