Wie kan Oostende van een tiende opeenvolgende landstitel houden?

Sport | In het weekend van 6 tot 8 november trekt de Euromillions Basketball League seizoen 2020-2021 zich op gang. Uittredend landskampioen Filou Oostende kon de kern grotendeels bijeenhouden en start dus opnieuw als torenhoog favoriet. Vraag is dan ook wie de Zeekapiteins van een tiende opeenvolgende landstitel kan houden?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 14 maart 2020 werd het vorige seizoen in de hoogste Belgische basketbalafdeling vervroegd stopgezet. Met nog negen speeldagen voor de boeg werd leider Filou Oostende voor een negende opeenvolgende keer uitgeroepen tot landskampioen. Met het nieuwe seizoen dat zich begin november op gang trekt, is de hamvraag dan ook wie de Zeekapteins van een tiende opeenvolgende titel kan houden?

Format blijft behouden

De Euromillions Basketball League behoudt dit seizoen het vernieuwde format van vorig jaar. Dat betekent dat in een eerste fase de teams ingedeeld worden in twee poules op basis van de eindstand van vorig seizoen (de nummers 1, 3, 5, 7 en 9 nemen het tegen elkaar op, net als de nummers 2, 4, 6, 8 en 10). In de tweede fase van de competitie worden beide poules samengevoegd, met behoud van punten, en spelen alle teams nog eens twee wedstrijden tegen elkaar. Daarna volgen dan de play-offs.

Dit seizoen worden de wedstrijden uit fase twee echter al deels afgewerkt in het begin van het seizoen, om zo te anticiperen op mogelijke verstoringen van het normale verloop van de competitie en de lange periode van inactiviteit te overbruggen. Het zou bovendien het laatste seizoen kunnen zijn van een puur nationale competitie. De onderhandelingen over een BeNeleague komen namelijk stilaan in een stroomversnelling, waardoor volgend seizoen misschien wel al eens de opworp gegeven kan worden.

Oostende opnieuw torenhoog favoriet

Net als de voorbije seizoenen start Filou Oostende opnieuw als torenhoog favoriet. De Zeekapiteins konden hun kern van vorig seizoen in grote mate behouden en deden met Pierre-Antoine Gillet (power forward) en Thomas Welsh (center) al mooie transfers.

Ook de uitdagers lijken dit jaar terug uit Henegouwen en Antwerpen te komen. Belfius Mons-Hainaut zag met Lennard Freeman wel haar meest bepalende speler van vorig seizoen vertrekken. Het wordt afwachten of de nieuwe lading Amerikanen (Jabril Durham en Skylar Spencer) de leemte kunnen invullen. Antwerp Giants, die in 2018 Oostende nog het vuur aan de schenen konden leggen, zagen met Hans Vanwijn ook een sterkhouder andere oorden opzoeken. Aan Dave Dudzinksi en co om dat verlies collectief op te vangen.

Volg de Euromillions Basketball League het hele seizoen lang op Proximus Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top