Hoe David Attenborough op zijn 94ste nog steeds jong en oud kan begeesteren

David Attenborough zet zijn strijd tegen de opwarming van de aarde online verder. De Britse bioloog en televisiemaker maakte eind september namelijk een Instagramaccount aan. “Dit is mijn eerste keer op Instagram”, klonk het. Op enkele uren tijd vergaarde de man al ruim een miljoen volgers. Momenteel staat de teller op een indrukwekkende 5,6 miljoen. Hoe slaagt de klimaatcoryfee er na al die decennia nog steeds in om jong en oud te begeesteren?

In zijn eerste post maakte Attenborough meteen duidelijk dat het menens is. “Hallo, mijn naam is David Attenborough en ik verscheen de afgelopen zestig jaar op radio en televisie, maar dit is mijn eerste keer op Instagram. Ik gebruik deze voor mij nieuwe vorm van communicatie omdat, zoals we allemaal weten, de wereld in gevaar is.”

Om zijn boodschap te verspreiden, boort de bioloog dus nieuwe media aan. Het kon dan ook niet langer uitblijven: jongeren hebben de toekomst van onze planeet in handen, en zij zitten massaal op sociale media als Instagram. Wou Attenborough ook de jongere generaties bereiken met zijn discours, moest hij dus wel op een dag een account aanmaken.

Attenborough is een monument in het veld van de biologie, en won doorheen de decennia alleen maar aan geloofwaardigheid bij het grote publiek. Terwijl zijn boodschap over de opwarming van de aarde steeds urgenter en luider weerklonk, zwol ook de luisterbereidheid en ontvankelijkheid van het publiek aan, tezamen met het draagvlak bij burgers en beleidsmakers om het probleem aan te pakken. Nu we geconfronteerd worden met de eerste zware gevolgen van die opwarming, tendenzen waar Attenborough jaren geleden al voor waarschuwde, wint die laatste nog meer aan gewicht en invloed. Daarnaast wekt zijn integriteit, expertise, geloofwaardigheid en authenticiteit bijzonder veel sympathie en vertrouwen op bij zijn toehoorders. En niet te vergeten: die onnavolgbare stem, waarmee hij zijn gelauwerde natuurdocumentaires met aan aanstekelijke bevlogenheid van tekst en uitleg voorziet.
 
 

Klimaatverandering

Continenten staan in brand, gletsjers zijn aan het smelten, koraalriffen zijn aan het afsterven, vissen verdwijnen uit onze oceanen, de lijst gaat door en door”, vervolgt Attenborough in zijn eerste Instagrampost. “Maar we weten wat we daaraan moeten doen en dat is waarom ik deze voor mij nieuwe manier van communicatie ga gebruiken.”
 
De presentator gaat zijn volgers voorzien van informatie over klimaatverandering en wat zij er tegen kunnen doen. Filmmakers Colin Butfield en Jonnie Hughes, die de aankomende Netflix-documentaire ‘David Attenborough: A Life On Our Planet’ maakten, zullen ook namens hem berichten plaatsen op zijn Instagramaccount.

Sir Attenborough wordt op handen gedragen door het publiek en de academische wereld. Een zoveelste bewijs daarvan kreeg hij als cadeau voor zijn negentigste verjaardag in 2016: onderzoekers uit België, Tsjechië en Oostenrijk hebben toen een nieuwe wormsoort naar hem genoemd. De wetenschappers ontdekten twee nieuwe soorten platwormen in het Tanganyikameer, het oudste en diepste meer van Afrika. Een van de soorten kreeg de welluidende naam 'Cichlidogyrus attenboroughi'.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?