In het weekend van 6 tot 8 november trekt de nieuwe jaargang van de Euromillions Basketball League zich op gang. Na het ingekorte seizoen 2019-2020 probeert Filou Oostende een tiende landstitel op rij in de prijzenkast bij te zetten.
In afwachting van de potentiële komst van de BeNeLeague volgend seizoen, behoudt de Euromillions Basketball League deze jaargang het format van vorig seizoen. Dat betekent dat de eerste fase van de competitie wordt afgewerkt in twee poules van vijf teams, waarna alle teams nog eens twee keer tegen elkaar spelen. De top 8 speelt na 26 speeldagen de play-offs.

Omwille van de coronacrisis werd het vorige seizoen reeds op 14 maart stopgezet. Met nog negen speeldagen voor de boeg werd Filou Oostende voor een negende opeenvolgende keer tot landskampioen gekroond. De ambitie is dit jaar dan ook om een tiende keer de competitie winnend af te sluiten.

Mix ervaring en nieuwkomers

Daarvoor doen de Zeekapiteins een beroep op een mix van ervaring en nieuwkomers. De kern van twaalf spelers staat nog steeds onder de hoede van succescoach Dario Gjergja, die zijn contract voor vijf seizoenen verlengde. Voorts bleven ook kapitein Dusan Djordjevic en sterkhouder Jean-Marc Mwema aan boord.

Om de kern te versterken, werd met Belgisch international Pierre-Antoine Gillet een brok ervaring binnengehaald, terwijl de Amerikaanse center Thomas Welsh NBA-ervaring naar de Versluys Dôme brengt. Voorts komen ook Haris Bratanovic en Mario Nakic de troepen versterken.

Tien op een rij

Met deze sterke en uitgebalanceerde kern is BC Oostende de topfavoriet om opnieuw de titel weg te kapen. Daarmee zouden de kustboys zich voor een tiende opeenvolgende keer tot landskampioen kronen. Kapitein Dusan Djordjevic liep tijdens de persvoorstelling van het nieuwe team alvast over van het zelfvertrouwen. "Ik twijfel er niet aan dat we opnieuw kampioen zullen worden", klonk het klaar en duidelijk.

Aan Bergen (dat tijdens een oefenwedstrijd recent nog een pandoering van Oostende incasseerde), Antwerp Giants en Limburg United om daar een stokje voor te steken.

Volg de Euromillions Basketball League het hele seizoen lang op Proximus Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.