Filmattributen die een eigen leven leiden, deel twee

Films | Sommige films zijn in één oogopslag te herkennen aan een acteur, een set of een citaat, voor andere staat een welbepaald voorwerp dan weer sybool. Deze filmattributen zijn zo iconisch geworden dat ze een eigen leven zijn gaan leiden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Robijnrode schoenen

Zodra Dorothy in ‘The Wizard of Oz’ in het magische land van Oz terechtkomt, krijgt ze de rode schoenen van de boze heks aan haar voeten. In het originele verhaal waren die schoenen zilverkleurig, maar omdat de filmmakers in 1939 wilden uitpakken met de relatief nieuwe kleurentechnologie, maakten ze de schoenen rood en dus opvallender. Aan het einde van de film blijkt dat de schoenen de enige manier zijn waarop Dorothy weer naar huis kan.
 
Voor op de set werden een aantal rode schoenen gemaakt en minstens vijf paar zijn momenteel nog in goede staat. Ze zijn enorm gegeerde souveniers voor fans van de klassieke film met Judy Garland, die er op veilingen miljoenen voor betalen. Een paar is momenteel in handen van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences dankzij bijdragen van onder anderen Leonardo DiCaprio en Steven Spielberg.

Witte jurk

De film ‘The Seven Year Itch’ uit 1955 zegt je misschien niet veel. Maar wedden dat je het beeld kent van Marilyn Monroe die haar witte jurk probeert te bedwingen terwijl haar rokken omhoog waaien? Volgens de legendes moest Monroe de beroemde scène twee keer opnemen. De eerste keer gebeurde dat op locatie in Manhattan, de tweede keer in een studio. Er wordt gezegd dat de beelden in Manhattan onbruikbaar waren omdat omstaanders zo enthousiast reageerden op de scène, dat ze de klank verpestten. Maar dat zou niet kloppen: beide opnames zijn uiteindelijk gebruikt in de film.
 
De film zelf gaat over een man die na zeven jaar huwelijk fantaseert over relaties met andere vrouwen. Hij ontmoet “the girl” (Marilyn), die aanvankelijk weinig interesse heeft in hem.

Hockeymasker

De doelman van een ijshockeyploeg moet wel erg goede reflexen hebben om de pucks die op hem af vliegen te ontwijken. Na talloze blessures besloot een doelman in 1927 een metalen masker te dragen om zijn tanden te beschermen. De maskers namen in de loop der jaren nieuwe vormen aan, waaronder witte een glasvezelversie met de bijnaam “facehugger”. Intussen wordt dat type masker niet meer gebruikt in de sport, maar kreeg het een tweede leven als horroricoon.
 
In de slasherreeks ‘Friday the 13th’ staat het hockeymasker synoniem voor de gestoorde moordenaar Jason Voorhees. Maar eigenlijk duurde het drie films vooraleer Jason het iconische masker opzet. In de eerste film speelt hij amper mee, in de tweede draagt hij in kussensloop met enkel een gat in voor zijn rechteroog. In de derde plukt hij het masker van een van zijn slachtoffers, om het daarna nooit meer af te zetten.

De ene ring

Heel wat ringen in het universum van J.R.R. Tolkien geven de dragers een vorm van macht, maar alleen de ene ring heerst over alles. In ‘The Hobbit’ vindt Bilbo de ring die de drager onzichtbaar maakt en in ‘The Lord of the Rings’ vertrekt Frodo op een queeste om het kleinood te vernietigen, want de kwaadaardige Sauron die de ring maakte, kan die gebruiken om onnoemelijk onheil te veroorzaken.
 
De iconische gouden ring met de inscriptie in elventaal staat volgens sommige fans symbool voor verslaving, aangezien iedereen die de ring draagt er moeilijk weer afstand kan van nemen en erdoor geobsedeerd raakt, met alle gevolgen van dien. Heel wat Tolkienheads lieten tattoos zetten van de ring of de inscriptie als symbool van hun innerlijke kracht en hun vermogen om alles te overwinnen.

Lightsaber

Bovenaan elk lijstje met de meest herkenbare filmattributen staat de lightsaber uit ‘Star Wars’. George Lucas en de zijnen bedachten het concept van het laserzwaard omdat een middeleeuws zwaard in een ruimte-epos helemaal niet op zijn plaats zou zijn, en omdat de Jedi een eervoller wapen nodig hadden dan een laserpistool. Het is het favoriete wapen van zowel de Jedi als de Sith, al gebruiken ze het op een heel andere manier. Voor Jedi is de lightsaber een laatste reddingsmiddel, als verdediging wanneer onderhandelingen niet werken. De Jedi bouwen traditioneel hun eigen lightsaber tijdens hun training. De Sith daarentegen, gebruiken het wapen offensief en wanneer het hen goed uitkomt.
 
Lightsabers hebben verschillende kleuren. Dat helpt voor een deel om de soms hectische gevechten te kunnen volgen. Aanhangers van de Dark Side hebben gewoonlijk een rood lichtzwaard. Jedi Knights gaan gewoonlijk voor blauw en Jedi Guardians dragen een groen zwaard. Toen Samuel L. Jackson echter gecast werd als Mace Windu in de prequels, stond hij erop dat hij een paarse lightsaber zou krijgen. En zo geschiedde. De meest iconische lightsaber is natuurlijk die van Anakin, die doorgegeven werd aan Luke en nadien aan Rey.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top