World Teachers Day: deze beroemdheden stonden ooit voor de klas

Series | Vandaag, op World Teachers Day, zetten we onze leerkrachten in de bloemetjes. Proximus Pickx ploos naar aanleiding van deze heuglijke dag uit welke bekende gezichten een verleden als leerkracht hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sylvester Stallone

Toen de beroemde actieheld Sylvester Stallone in de jaren 60 het American College in Zwitserland bijwoonde, kluste de 'Rocky'-acteur bij als gymleraar voor wat extra zakgeld. Daarnaast werkte hij als beveiliger in een studentenhuis en verkocht hij hamburgers op de campus. Rond die tijd werd zijn interesse in theater aangewakkerd, zowel het acteren als het schrijven. Stallone volgde daarna les aan de universiteit van Miami, alvorens naar New York te verhuizen om zijn droom van een carrière in de entertainmentindustrie na te jagen.

Brian May

De legendarische gitarist van de rockgroep Queen was van september 1971 tot begin 1972 wiskundeleraar op een middelbare school genaamd Stockwell Manor in Brixton, een wijk in Londen (nu Plantanos College genoemd). "Het was een enorme uitdaging, maar uiteindelijk bleek het een job waar ik enorm van genoten heb", liet May optekenen in The Daily Mirror in 1999. "De grootste uitdaging was vooral de kinderen op hun stoel te houden. Echt waar, dat was niet makkelijk. Wiskunde werd bovendien beschouwd als een erg vervelend leervak. Ik probeerde de stof met tekeningen en heel veel voorbeelden toch zo boeiend mogelijk te maken."

J.K. Rowling

De auteur van de 'Harry Potter'-boeken gaf, voor ze schatrijk werd met haar verhalen, een tijdje Engelse avondles in Portugal. Kort na het overlijden van haar moeder reageerde ze op een krantenadvertentie die kandidaten zocht om Engelse les te geven in Portugal. In 1991 verhuisde ze naar Porto. Twee jaar en een stukgelopen huwelijk later keerde ze terug naar het Verenigd Koninkrijk. Tijdens haar Portugese avontuur kwam onder meer de inspiratie voor tovenaarsleerling Harry Potter en het magische universum.

Stephen King

De Amerikaanse horrorauteur Stephen King begon na zijn studies als taalleerkracht aan het Hampden Academy in Hampden, Maine. Tijdens die periode schreef King 'Salem's Lot' vanuit zijn caravan. "Succes in het klaslokaal betekent dat je eerst de aandacht van de studenten moet hebben, om hen vervolgens te tonen dat de grammaticaregeltjes eigenlijk erg eenvoudig zijn", vertelde King in het literaire tijdschrift The Atlantic in 2014. "Voor mij moesten ze niet al te veel bezig zijn met rare vervoegingen van werkwoorden. Ik leerde hen liever dat het veel belangrijker was dat het onderwerp en het werkwoord op elkaar afgestemd waren. 'Hou het simpel' was mijn motto."

Hugh Jackman

Voor hij zijn duivels ontbond als Wolverine was de Australische acteur Hugh Jackman een schooljaar lang turnleraar aan de prestigieuze Uppingham School in Engeland. Hij was 18 toen hij aangenomen werd als assistent-huismeester. Zijn takenpakket bestond onder meer uit gymles geven en schoolteams coachen, maar ook Engels en drama onderrichten aan eerstejaars die slechts een paar jaar jonger dan hemzelf waren. "Een 18-jarige Australiër die Engels onderrichtte aan een bende Britse kinderen", haalde Jackman lachend herinneringen op bij de BBC. 

"Als kind waren er veel superhelden die ik graag zou worden. Maar als ik nu terugkijk, met alle ervaring die ik heb, dan zijn leerkrachten de echte superhelden", liet Jackman in 2019 optekenen bij de liefdadigheidsstichting Varkey Foundation, die zich inzet voor betere onderwijsstandaarden voor kansarme kinderen. "Zij zijn degenen die de wereld veranderen. Ik heb eigenlijk altijd het gevoel gehad dat de belangrijkste taak in de wereld door leerkrachten uitgevoerd wordt. Voor mij zijn ze goud waard."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top