Het jonge, onervaren geweld van een Anderlecht in volle opbouw tegen de geoliede machine van blauw-zwart, met twee Gouden Schoenen in de rangen: de kraker van de achtste speeldag kondigt zich aan als een partijtje David tegen Goliath, al heeft paars-wit wel enkele troefkaarten achter de hand. Proximus Pickx ging na waarom de affiche wel degelijk vonken zou kunnen geven.
Kan Anderlecht weerwerk bieden en het de Bruggelingen lastig maken, of wordt het vooral een kwestie van damage control voor de Brusselaars in het hol van de leeuw? Je hoeft geen voetbalkenner te zijn om te weten dat de krachtsverhouding tussen beide topploegen de laatste jaren verschoven is in het voordeel van Club: terwijl de gestage en uitgekiende professionalisering bij blauw-zwart steeds meer zijn vruchten afwierp, verloor Anderlecht steeds meer van zijn pluimen en raakte de traditieclub in verval. Het liep vierkant in het Astridpark, terwijl op de achtergrond echo’s weerklonken van het Brugse feestgedruis.
 
Met een piepjong elftal bestaande uit Jérémy Doku als speerpunt in de aanval, Albert-Mboyo Sambi Lokonga en Marco Kana als sterkhouders op het middenveld en Derrick Luckassen als defensieve steunpilaar (drie van die vier namen zijn jonger dan 21) lijkt Anderlecht stilaan weer een nieuw elan gevonden te hebben, onder impuls van de ijzersterke persoonlijkheid en motivator die Vincent Kompany is.
 
De voorbije weken doen geloven dat het seizoen van de doorbraak aangebroken is voor paars-witte revelatie Jérémy Doku – die met zijn vinnige flitsen, snelle rushes en technisch vernuft een match kan doen kantelen. Ook verloren zoon Adrien Trebel lijkt verrezen en put vertrouwen uit zijn goede prestaties – wie weet zien we de Trebel van Standard binnenkort weer aan het werk. Huurling Percy Tau, die nooit zijn stempel kon drukken tijdens zijn huurperiode in Jan Breydel, heeft bij Anderlecht dan weer zijn torinstinct teruggevonden en toont zich als een steeds belangrijkere pion in het spel van paars-wit.

Het collectief vertrouwen groeit: de pressing en energie die vorig seizoen te vaak ontbraken, zijn nu wel zichtbaar aanwezig. Kompany hamert op discipline in zowel balbezit als balverlies, en die wordt door de jonge groep – bij wie een vedette als Kompany veel ontzag en bewondering opwekt – ter harte genomen. Instructies worden beter opgevolgd, het tactisch plan is helderder en de visie steunt op realistischere hoekstenen. Gevolg: het geloof in eigen kunnen groeit, en de resultaten volgen.

Pragmatisme en rendement
 
Kompany zelf maakte de klik in zijn hoofd en verkiest nu realisme boven esthetiek: de verfijnde huisstijl die de traditieclub typeert en waarmee de Brusselaars decennialang aan de top van het vaderlandse voetbal meedraaiden moest wijken. Pragmatisme en rendement zijn de codewoorden: het oog wil ook wel wat, maar in de ogen van de club zijn resultaten de eerste prioriteit na enkele kwakkelseizoenen. Een gevaarlijke bal wegkeilen in de tribunes, een risicoloze bal opzij in plaats van een splijtende wereldpass of een lange bal richting de box, in de hoop dat-ie eens goed valt: het doel heiligt de middelen.
 
Ondanks de vernieuwde hoop in het Astridpark blijven de Brusselaars de underdog tegen de rivaal uit Brugge. Dat beide clubs zich terdege bewust zijn van hun huidig gewicht in de competitie reflecteert zich in de ambities: waar alles heropbouw ademt bij RSCA en de top drie als doel vooropgesteld werd, mikt Club Brugge resoluut op de verlenging van de landstitel en Europese roem.
 
Na een 12 op 12, waaronder de 0-6 monsterzege op het veld van Zulte Waregem, blaakt Club Brugge van vertrouwen en is het team de evidente favoriet tegen een Anderlecht dat steeds meer op toerental komt. Met 18 gemaakte doelpunten is Club de beste scorende ploeg uit de competitie, maar met slechts drie doelpunten minder bewijst Anderlecht dat de paars-witte aanval te duchten is.

De achillespees van de Brusselaars is de defensie: al te vaak verspeelden de troepen van Kompany een quasi zekere overwinning – niet zelden in de slotminuten – doordat de verdediging steken liet vallen of de aandacht verslapte. Als de verdediging de focus en scherpte de volle 90 minuten kan bewaren, en Kompany zijn kwetsbare achterhoede versterkt met enkele ad hoc-ingrepen, kan de topper van deze speeldag weleens vonken geven.

Kan AA Gent de negatieve spiraal doorbreken?
 
Nog een woordje over de middagaffiche KAA Gent – Beerschot: daar wordt de hamvraag of de Buffalo’s hun Europese kater kunnen doorspoelen met een degelijke prestatie tegen de derde uit de stand. De Gentenaars kampen met een vertrouwenscrisis na een nieuwe opdoffer tegen Dinamo Kiev eerder deze week en hebben dringend een match nodig waar ze zich aan kunnen optrekken.

Een zege is misschien nog wishful thinking, maar een punt tegen de weerbarstige Ratten kan genoeg zijn om de negatieve spiraal te doorbreken en uit het sukkelstraatje te geraken. Al zullen die laatsten van meet af aan op hun qui-vive zijn nadat ze vorige week twee goals slikten in het openingskwartier tegen Waasland-Beveren. Bovendien beschikken ze met draaischijf Raphael Holzhauser over een topschutter in bloedvorm, die met zijn killerinstinct op elk moment kan toeslaan. Het belooft dus een duel op het scherpst van de snee te worden.

Volg de wedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht deze zondag vanaf 13u30, net als de rest van het Belgische kampioenschap, via Eleven Pro League. Je vindt alle kanalen terug in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.
 
Bovendien biedt Proximus Pickx in de app en op het web met de 'Interactieve video player' een gloednieuwe ervaring. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve video player je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!