Waarom zoeken we liefde op de televisie?

‘Blind Getrouwd’, ‘First Dates’, ‘Boer zkt Vrouw’, ‘Love Island’… De televisieprogramma’s waarin deelnemers liefde kunnen winnen, zijn legio. Maar waarom blijven we partners zoeken op het kleine scherm?

De liefde vinden wordt de dag van vandaag steeds moeilijker. Technologie heeft ons leven overgenomen en daardoor blijven sommige relaties bij enkele virtuele gesprekken. Afspraakjes in levende lijve hebben plaats geruimd voor apps zoals Tinder, waar afwijzing snel gebeurd is. Alles is gecalculeerd en weinigen volgen nog hun hart om die eerste stap te zetten. Dat missen we, en dus is daar de televisie om met grote trom romantiek op het scherm te brengen en eenzame harten naar de zenders te lokken.

Geen tijd voor spontane ontmoetingen

Neem bijvoorbeeld ‘Blind Getrouwd’. In dat programma ontmoeten kandidaten elkaar pas op hun trouwdag. Een wetenschappelijk model heeft berekend dat ze compatibel zullen zijn met hun kersverse wederhelft. De bruid en bruidegom hebben uitgebreide tests ondergaan zodat experts de partner kunnen vinden die zo goed mogelijk bij hen past. Niets wordt aan het toeval overgelaten. De angst voor afwijzing en mislukking is dus minder groot bij de kandidaten, zelfs al wil dat allerminst zeggen dat alle koppels samenblijven.
 
Ook in het geval van ‘Boer zkt Vrouw’ gebeurt een zekere selectie. De boeren hebben zich al voorgesteld op het kleine scherm, vooraleer de kijkers zelf de stap zetten om hen in het echt te leren kennen. De landbouwers zullen dus tijdens het programma niet gauw afgewezen worden door de kandidaten.
 
Een ander voordeel voor deelnemers is de tijdwinst. Voor velen is het moeilijk om naast de dagelijkse sleur van pendelen, werken en slapen nog tijd te vinden om de liefde te zoeken. Programma’s als deze beloven een groot deel van dat werk al gedaan te hebben en zijn dus een zegen voor bijvoorbeeld boeren, die zo een streepje voorsprong krijgen.

Gewoon een spel

Natuurlijk moeten we niet naïef zijn: de slaagkansen van deze programma’s liggen vrij laag. Vaak gaan kandidaten uit elkaar als vrienden, zonder kans op een toekomst samen. Weinig kandidaten beginnen dus aan een televisieavontuur als ‘Love Island’ met de hoop om de ware liefde te vinden. De programma’s geven vooral een mogelijkheid om iets nieuws uit te proberen, mogelijk met een gratis reisje of memorabele activiteiten die je zonder de steun van een televisiekanaal misschien nooit zou ondernemen.
 
Voor veel kandidaten zijn de programma’s vooral een manier om op de televisie te komen. Reality-sterren veinzen doorgaans met plezier een verlangen naar een soulmate als dat spectaculaire televisie oplevert. En als ze daarmee ook nog eens een tijdje in een luxeresort kunnen verblijven, des te beter.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?