Wanneer krijgen we nog eens een Belgische zege in Luik-Bastenaken-Luik?

Sport | Het wielerseizoen raast aan een sneltempo voorbij. Aanstaande zondag maakt het peloton zich op voor de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. Het is intussen van 2011 geleden dat met Philippe Gilbert een Belg La Doyenne wist te winnen. Wie zou dit jaar een gooi kunnen doen naar de zege?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het aparte, strakke schema van dit jaar is de tijd aangebroken voor de heuvelklassiekers. Morgen trekken de renners naar de Muur van Hoei voor de Waalse Pijl, zondag zitten de heuvelspecialisten in Luik. Daarna volgen ook nog de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. Niet te vergeten: tussendoor start ook nog eens de Giro d’Italia.

Karig Belgisch succes

De Ronde van Italië vangt amper één dag voor Luik-Bastenaken-Luik aan. Heel wat ploegen puzzelen nog steeds aan hun teams. Wie neemt de heuvelklassiekers voor zijn rekening en wie trekt er naar Italië?

Een klassieker in België, dat brengt uiteraard landgenoten aan de start. België toonde zich een mooi blok op het WK, maar moest vrede nemen met zilver. Tijd dan maar om te kijken welke landgenoten zich straks kunnen onderscheiden op eigen bodem. Want de Belgische successen in La Doyenne zijn de laatste jaren zeer schaars. In 2011 won Philippe Gilbert in een spurt van de Schleck-broertjes, in 1999 soleerde Frank Vandenbroucke naar winst.

Naar welke Belgen wordt het uitkijken?

Voor een Belgische zege kunnen we dit jaar helaas niet naar Gilbert kijken. De intussen 38-jarige renner van Lotto-Soudal moest in de openingsetappe van de Ronde van Frankijk opgeven met een gebroken knieschijf. Op het Belgisch kampioenschap op de weg wist hij zijn conditie wat aan te zwengelen, allemaal met het oog op kasseiklassiekers. Lotto-Soudal zal op Tim Wellens rekenen in La Doyenne. Die liet op het WK alvast mooie dingen zien.

Wie steeds ook in een betere vorm lijkt te komen, is Tiesj Benoot. De Belg van Sunweb gebruikte de Tour om klaar te geraken voor de eendagsklassiekers. Tot slot is het de vraag wat we van Louis Vervaeke en Dylan Teuns mogen verwachten. Vervaecke mag zijn eigen kans gaan nu Alpecin-Fenix-kopman Mathieu van der Poel niet naar Luik afzakt. Teuns is op revanche gebrand omdat hij niet mee mocht naar de Tour voor Bahrain-McLaren.

De Belgen zullen hoe dan ook stevige concurrentie krijgen. De kersverse wereldkampioen Julian Alaphilippe slaat de Waalse Pijl over om La Doyenne te betwisten, momenteel nog een leemte op zijn palmares. Daarnaast zal Tourwinnaar Tadej Pogacar ook een gooi doen naar de zege.

Volg Luik-Bastenaken-Luik zondag 4 oktober op Eén vanaf 13u30.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top