Invaller Javi Martinez beëindigt carrière bij Bayern in schoonheid

Sport | Bayern München heeft voor de tweede keer in zijn geschiedenis de Europese Supercup gewonnen. Pas na verlengingen werd een taai Sevilla met 2-1 opzij geschoven. Held van de avond werd nota bene invaller Javi Martinez, speler op overschot en klaar om getransfereerd te worden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ruim 15.000 toeschouwers mochten de Europese Supercup in Boedapest live meemaken. Bayern kreeg niet onbegrijpelijk de favorietenrol toegespeeld. Met de treble op zak en een 8-0 bolwassing voor Schalke 04 in de opener van het nieuwe Bundesliga-seizoen mocht de Rekordmeister zich opmaken voor een vierde prijs. Toch zou de partij starten met een valse noot voor Bayern. Na een klein kwartier werd in het strafschopgebied een overtreding op de Nederlandse spits Luuk de Jong gemaakt, waarna Lucas Ocampos de penalty binnenschoot voor Sevilla.

Tien minuten voor rust maakte Leon Goretzka de gelijkmaker, het startschot voor Bayern om er in de tweede helft een lap op te geven. Twee doelpunten werden echter terecht afgekeurd na interventies van de VAR. Op het einde van de reguliere speeltijd was het nog bijna Sevilla dat met de prijs ging lopen. Youssef En-Nesyri kwam oog in oog met Bayern-doelman Manuel Neuer te staan, maar die laatste hield het bij één tegengoal.

Cirkel is rond voor Martinez

Verlengingen dus, een terugkerende factor in de voorbije Europese Supercups. Het was namelijk de zesde keer in de laatste acht Supercups dat verlengingen soelaas moesten bieden. Daarin trok Bayern dan toch het laken naar zich toe. Een kopbal van invaller Javi Martinez besliste de wedstrijd.

Dat uitgerekend de Spanjaard voor de verlossing zorgde, maakt het verhaal des te mooier. Na acht jaar Duitse loondienst speelde Martinez waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd voor Bayern. De verdedigende middenvelder zou een deal hebben met Athletic Bilbao, de ploeg waar Bayern de Spanjaard wegplukte in 2012.

Meteen in zijn eerste seizoen bij de Beierse topclub wist Martinez de treble te pakken, met het seizoen daarna de Europese Supercup. In 2013 klopte Bayern Chelsea na strafschoppen. Martinez had in die partij ook een belangrijk aandeel. Zo maakte hij diep in de verlengingen gelijk tegen Chelsea, waarna Bayern het haalde in de penaltyreeks. Nu verlaat Martinez Bayern met opnieuw een treble en een Europese Supercup. De cirkel is rond.

Voor Sevilla werd het nu al de vijfde Europese Supercup zonder een zege. Enkel de editie van 2006 wist Sevilla al winnend af te sluiten. Hierdoor is de Andalusische club nu recordhouder met meest verloren Europese Supercups.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top