Fans RWDM en Union slijpen de messen: 'zwanzederby' is (na 35 jaar) weer voor echt!

Sport | Zaterdag staat voor het eerst sinds 35 jaar nog eens een competitieve 'zwanzederby' op de kalender. Een hoogdag voor het Brusselse voetbal en voor de fans van traditieclubs RWDM en Union Sint-Gillis. Maar wat is nu precies die 'zwanze derby'?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Om de ietwat vreemde naam te verklaren moeten we min of meer terug naar een Brussels theaterstuk uit 1938. Toen zorgde het komische toneel Bossemans en Compernolle voor heel wat leut op de Brusselse bühne. Het stuk draaide rond de twee boezemvrienden François Bossemans en Auguste Coppenolle die op een sappige manier de rivaliteit tussen beide supportersclans beleefden.

Die ludieke manier van voetbalbeleving en gezonde rivaliteit is nadien altijd gebleven en het 'gezwans' (Brusselse humor) voor, tijdens en na de clash tussen beide teams heeft zich dan vertaald in de naam 'zwanzederby'.

Lang wachten

Helaas voor beide supportersclans dateert de laatste echte 'zwanzederby' al wel van 1985. Toen won RWDM met 0-1 bij Union en wist niemand in het stadion dat het maar liefst 35 jaar zou duren vooraleer beide teams nog eens tegenover elkaar zouden staan in competitieverband.

In 2016, 2016 en 2017 werd de derby wel vriendschappelijk gespeeld, maar die matchen haalden natuurlijk nooit de allure van de competitieve wedstrijden. In 2015 won Union met 1-0. In 2016 eindigde de oefenmatch op 1-1 en zat er maar liefst 6000 man in het Edmond Machtensstadion; een jaartje later verpletterde Union de buren met 0-5.

Zwanzen... met respect

Die laatste match werd wel geboycot door de fans van RWDM omdat ze vonden dat de Unionfans "geen respect meer hadden voor de Molenbeekse fans". Afwachten of dat zich zaterdag vertaalt in een meer geprikkelde derby of dat de zwans toch weer de bovenhand haalt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top