Vijf minuten roem voor deze One-Hit Wonders

25 september is sinds 1990 de officiële One-Hit Wonder Day, een dag voor de artiesten die hun vijf minuten roem niet konden verlengen. Om de gelegenheid te vieren, zet Proximus Pickx enkele notoire One-Hit Wonders in de verf.

Mambo No. 5 – Lou Bega

Twintig jaar geleden was de Duitser Lou Bega niet weg te denken uit de hitlijsten met zijn eindeloos populaire oorwurm ‘Mambo No. 5’, een remake van een instrumentaal mambojazznummer uit 1949. Hij voegde zijn eigen tekst toe, voornamelijk bestaande uit een lijst vrouwen die hij in zijn leven en zijn bed wil.
 
Tegenwoordig wordt het nummer vooral nog met een vleugje ironie gedraaid. In 2007 belandde het nummer op de zesde plaats in een poll van Rolling Stone over de meest irritante liedjes. Van Lou Bega hoorden we nog amper iets, ook al brengt hij nog steeds muziek uit. Vorig jaar lanceerde hij nog een single met samples van dat andere One-Hit Wonder Scatman John, maar een tweede hit scoorde hij nooit. ‘Mambo No. 5’ leek uit het niets te komen en de muzikant verdween even snel als hij gekomen was.


Never Gonna Give You Up – Rick Astley

De Britse zanger Rick Astley begon aanvankelijk als drummer bij de band ‘FBI’. Toen die splitte, besloot hij een solocarrière te beginnen. Zijn eerste single, een samenwerking met zangeres Lisa Carter, verdween snel in de vergeetput. Zijn tweede nummer zou hem wekenlang naar de top van de hitlijsten katapulteren. ‘Never Gonna Give You Up’ werd een immens succes in 1987. De volgende singles deden het ook niet slecht, maar het succes van die ene grote hit werd nooit meer geëvenaard.
 
Iedereen die enige tijd op het internet vertoeft, weet al lang dat het nummer nog steeds een reputatie heeft. Astley is een ware internetheld geworden nadat het populair werd om te “rickrollen”, een link doorsturen en zeggen dat die naar iets nuttigs leidt, terwijl die eigenlijk naar de video voor ‘Never Gonna Give You Up’ leidt. Niet vreemd dus dat de video al 767 miljoen keer bekeken werd. De video hieronder is overigens een documentaire over One-Hit Wonders, beloofd!


Freestyler – Bomfunk MC’s

De Finse hiphoppers van Bomfunk MC’s scoorden met hun eerste album in 1999 enkele hits in het Verenigd Koninkrijk. De “breakbeat”-nummers met duidelijke Britse invloeden deden het er klaarblijkelijk goed, maar elders in de wereld bleven de Finnen nobele onbekenden. Alleen het nummer ‘Freestyler’ sloop met de bijbehorende videoclip over de Scandinavische Grenzen en via Duitsland Europa binnen. Een jaar later was het nummer alomtegenwoordig in het continent.
 
Hoewel ze in Finland nog enkele kleinere successen kenden, braken ze in Europa niet meer door met hun volgende twee albums. Ze ploegden nog even verder, maar besloten er in 2005 toch een einde aan te breien. Of toch niet, want in 2018 kwamen de originele leden even weer samen.


Year 3000 – Busted

Drie Britse rockers dragen hun invloeden trots in het vaandel. In het jaar 2000 werden ze naar eigen zeggen geïnspireerd door groepen als Green Day en Blink-182 en richtten ze hun punkgroepje Busted op, zij het dan een stuk kindvriendelijker dan die andere groepen. Hun hitsingle ‘Year 3000’ was dan weer geschreven vanuit een obsessie voor de filmreeks ‘Back to the Future’. Daarom verwijst de tekst ook naar een tijdmachine “like one in a film I’ve seen”.
 
Het nummer vergaarde een enorme, zij het redelijk kortstondige, populariteit. In Groot-Brittannië konden de mannen van Busted nog even van wat bekendheid genieten, maar in 2005 besloten ze de gitaren aan de haak te hangen. De laatste tien jaar zat de groep echter niet stil. Twee van de drie leden begonnen een tour met tienerpopgroep McFly en ook het derde lid kwam er twee jaar later weer bij. In 2016 brachten ze nog een album uit, maar al die activiteit ging over de grens geruisloos voorbij. Hun hit werd wel nog gecoverd door 5 Seconds of Summer en The Jonas Brothers.


Teenage Dirtbag – Wheatus

Wie Wheatus zegt, denkt natuurlijk meteen aan hun grote hits ‘A Little Respect’ en ‘Lemonade’. Hoezo, daar heb je nog nooit van gehoord? Ach, natuurlijk, je bent meer vertrouwd met ‘Teenage Dirtbag’. Het nummer, dat frontman Brendan B. Brown schreef nadat hij een jongen met een t-shirt van AC/DC zag worden opgepakt en afgeschilderd als duivelaanbidder, wordt nog steeds luidkeels meegezongen wanneer het ergens speelt.
 
Als we zeggen dat ‘Teenage Dirtbag’ de enige grote hit van de groep is, dan ondersteunen we dat met cijfers! Het nummer werd bijna 236 miljoen keer beluisterd op Spotify, terwijl de rest van het album niet aan een miljoen raakt. In 2003, 2005 en 2013 bracht de groep nog nieuwe muziek uit, maar zonder potten te breken.


Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?