Wint grote favoriet Toyota voor de derde keer Le Mans?

Sport |
Stroomt er diesel in jouw aderen in plaats van bloed? Dan zal je vanmiddag om 14.30 zeker de start van de 24 Uren van Le Mans willen bekijken. Net zoals ongeveer elk evenement in dit gekke coronajaar belooft deze Le Mans-editie anders dan anders te worden. Niet alleen de weersomstandigheden kunnen mogelijk roet in het eten gooien, maar de coureurs moeten het bovendien stellen zonder publiek. Publieksfavoriet Toyota probeert voor de derde keer de legendarische wedstrijd te winnen, maar heeft concurrentie uit Zwitserland in de vorm van team Rebellion. Proximus Pickx neemt de 88ste editie van Le Mans even onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dit jaar moesten veel grote en kleinere sportevenementen afgezegd worden door de coronacrisis, maar de organisatoren van Le Mans waren vastbesloten om de race toch te laten doorgaan, zij het op een latere datum. De race vindt vandaag en morgen (19 en 20 september) plaats op het legendarische circuit van Sarthe, drie maanden na de gebruikelijke datum.
 
Zoals bekend zijn ook bij Le Mans hygiënische maatregelen noodzakelijk en zal het publiek niet aanwezig kunnen zijn op deze editie. De 59 bemanningen staan daarom achter gesloten deuren tegenover elkaar. Vijf LMP1-racewagens, vierentwintig LMP2's, zeven LMGTE Pro's en drieëntwintig LMGTE Am-types starten om 14.30 uur voor 24 uur raceplezier.
 
Nu het evenement later op het jaar plaatsvindt, zijn er twee zaken die problemen kunnen opleveren. Op de eerste plaats zou regen de races kunnen verstoren. Afgelopen dagen was het erg zonnig weer in de regio rond Le Mans, maar het is niet uitgesloten dat er dit weekend een onweer losbarst. Bovendien zijn de nachten in september een stuk langer dan in juni, een factor waar coureurs rekening mee moeten houden.
 
Toyota versus Rebellion
 
In de 24 Uren zal Toyota uit polepositie mogen vertrekken. Dat is te danken aan de Brit Mike Conway, de Japanner Kamui Kobayashi en de Argentijn José Maria Lopez, die in de hyperpole de Rebellion van de Fransman Norman Nato, de Amerikaan Gustavo Menezes en de Braziliaan Bruno Senna voorbleven. De derde plaats op de startgrid wordt ingenomen door de Toyota N°8 van Sébastien Buemi, Brendon Hartley en Kazuki Nakajima.
 
Hoewel de Toyota's, winnaars van de laatste twee edities, startfavorieten zijn, mag je de Rebellion en in het bijzonder coureur Menezes, winnaar van de 24 uur van Le Mans in 2016 in de LMP2-categorie, niet onderschatten. Achillespees van het Zwitserse team is de regen: in natte omstandigheden presteren de Japanners met hun vierwielaandrijving veel beter dan de Zwitserse mechaniek.
 
In de andere categorieën is het vooral uitkijken naar de prestaties van onze landgenoten Laurens Vanthoor (Porsche) en Maxime Martin (Aston Martin) in de LM GTE-Pro race. Beide coureurs deden het erg goed in de kwalificaties, Vanthoor zette donderdagavond zelfs de beste tijd neer voor de crew van zijn landgenoot.
 
De 24 Uren van Le Mans kan je vandaag integraal volgen op Eurosport 2.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top