Wie zal alles in de strijd werpen in de laatste bergetappe?

Het einde van de Tour de France is in zicht. De 18e rit van Méribel naar La Roche-sur-Foron is de laatste reguliere bergetappe. De laatste loodjes voor de een, de laatste kans voor de ander: welke klassementsrijders zullen alles uit de kast halen om seconden te winnen en plaatsen op te schuiven, en welke renners zijn definitief uitgeteld voor het podium?

De jeugd kraakte een heel klein beetje, gisteren in de koninginnenrit: de 21-jarige Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) moest enkele tientallen seconden prijsgeven op Primoz Roglic (Jumbo-Visma), waardoor hij nu op bijna een minuut van de gele trui staat, die gisteren als tweede over de streep bolde bovenaan de meedogenloze Col de la Loze. De Colombiaan Miguel Ángel López (Astana) kwam als eerste boven op het dak van deze Tour, met stijgingspercentages van meer dan 20 procent, en boekte daarmee één plaats winst in de stand: hij is nu derde.

Titelverdediger Egan Bernal verscheen niet meer aan de start van de zeventiende rit. De Colombiaanse kopman van Ineos Grenadiers, die op de Grand Colombier meer dan zeven minuten verloor, zal nu "focussen op zijn herstel van de Tour en zijn doelen voor de rest van het seizoen bijstellen".

Vandaag staat er een 175 kilometer lange bergrit op het programma tussen Méribel en La Roche-sur-Foron. Onderweg moet het peloton onder meer de Cormet de Roselend (1e cat.), de Col des Saisies (2e cat.) en de Col des Aravis (1e cat.) bedwingen. Daarbovenop komt nog eens de beklimming naar het Plateau des Glières (BC). Na de Col des Fleuries, 5,5 km aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4,6 procent, volgt een afdaling van tien kilometer naar de meet.

Bitsige strijd

Daags voor de slotrit staat een individuele tijdrit van 36,2 kilometer gepland op La Planche des Belles Filles. Roglic nam gisteren een kleine optie op Tourwinst, aangezien hij in de tijdrit op papier de betere is van zijn landgenoot en dichtste belager Pogacar. Als de Sloveense gele trui zich vandaag staande kan houden, is de kans heel groot dat hij zondag met het geel in Parijs prijkt. Maar tegelijk schuilt in deze rit voor Pogacar de laatste kans om een gooi te doen naar Tourwinst: hij moest gisteren wel seconden prijsgeven, maar wie weet vindt hij vandaag zijn tweede adem en kan hij de laatste krachten uit zijn lijf persen in een ultieme worp naar eeuwige roem.
 
Mikel Landa en Rigoberto Urán gingen overboord op de Col de la Loz en zijn uitgeteld voor het podium. Ook Adam Yates verkeerde in ademnood en moest lossen, waardoor hij de top drie op zijn buik mag schrijven. Richie Porte klampte nog lang aan met Pogacar, Roglic, Kuss, Lopez en Mas, maar moest de koplopers uiteindelijk ook laten gaan. In de tijdrit schuilt voor hem nog een waterkans: als de Australiër vandaag niet te veel tijd verliest op Miguel Angel Lopez in de laatste bergetappe en zaterdag over uitstekende benen beschikt in de tijdrit, kan hij de 1 minuut en 39 seconden die hem van het brons scheiden misschien nog terugwinnen. Porte staat immers te boek als een begenadigd tijdrijder: hij won in 2015 het Australisch kampioenschap tijdrijden voor Rohan Dennis.

Maar ook de ‘Superman’ van Astana, Miguel Ángel López, is niet te onderschatten: hij zal zijn derde plaats in zijn allereerste Tour met hand en tand willen verdedigen en werkte het afgelopen jaar hard aan zijn tijdrijderscapaciteiten. Vorig jaar finishte hij als tweede op het nationaal kampioenschap individueel tijdrijden in zijn thuisland Colombia. 
 
En dan is er nog het bolletjesklassement, waarin Pogacar nu op kop staat met drie punten voorsprong op zijn landgenoot Roglic. Die eerste zal zich in dit klassement niet willen laten aftroeven door de gele trui. Het belooft dus nog een bitsige strijd te worden in de laatste bergetappe van deze Tour.

Ontdek alle informatie over de Ronde van Frankrijk via deze link!

Wielersport

Bekijk alles
Top