Benoît Poelvoorde opnieuw dominant in Franse cinema

Onze landgenoot Benoît Poelvoorde staat weer helemaal aan de top. Na een gastrolletje in ‘Effacer l’Historique’ schittert hij binnenkort in de Franse superheldenfilm ‘Comment je suis devenu super-héros’. Als zijn ontvangst op het filmfestival in Deauville iets aantoont, dan is het wel dat hij voor de Franse cinema een held is geworden.

“Benoît Poelvoorde is als een superheld ontvangen in Deauville”, kopten de Franstalige kranten afgelopen weekend. Hij zakte af naar het Festival van de Amerikaanse Film met de ploeg van ‘Comment je suis devenu super-héros’ en mocht er op de rode loper een fantastisch applaus in ontvangst nemen.
 
De film is een adaptatie van de roman met dezelfde naam van de Franse socioloog Gérald Bronner. Daarin leven supermensen gewoon tussen de rest van de bevolking. Een mysterieuze substantie die superkrachten geeft aan zij die er niet mee geboren zijn, veroorzaakt enkele vreemde incidenten. De auteur, die een uitgebreide achtergrond heeft in de studie van de evolutietheorie, heeft heel wat observaties te delen en pende meerlagige scènes neer. De filmadaptatie is een donkere en spannende versie van dat verhaal.

Maatschappijkritiek
 
De film is uniek, in de zin dat superheldenfilms gewoonlijk Amerikaanse producties zijn. Deze is echter op en top Frans en kan dus op heel wat patriottisme rekenen. Ook de acteurs delen in de lof, en onze landgenoot Benoît Poelvoorde kan daar dus over meespreken. Hij is helemaal terug, nadat hij sinds ‘Le Tout Nouveau Testament’ even op de achtergrond leek te verdwijnen.
 
Poelvoorde verscheen deze zomer ook al in een andere Franse maatschappijkritische prent. In ‘Effacer l’historique’ verklaren drie gebruikers van sociale media de oorlog aan de technologiegiganten in Silicon Valley, tegen een achtergrond van gele hesjesprotesten. Onze landgenoot kreeg, net als schrijver Michel Houellebecq en komiek Bouli Lanners, niet meer dan een cameo, maar die passeerde zeker niet onopgemerkt. Poelvoorde is in elk geval nog wel even incontournable in de Franse cinemazalen.

Films

Bekijk alles
Top