Country Finals LoL: wie wordt Belgisch kampioen?

Esports | Nog enkele dagen en de grote slotcompetitie van het Belgisch League of Legends-kampioenschap gaat van start. Wie verovert de eindtitel, een favoriet of een outsider?

Door Proximus

Deel dit nieuws


Dit evenement kan je natuurlijk volgen op Proximus TV en Pickx.be, net als op de applicatie Proximus Pickx!


De Belgische League of Legends-wereld is in beroering. Het allereerste seizoen van de Belgian League loopt ten einde en de nationale kampioenstitel staat op het punt te worden toegekend. Aan het einde van het lente- en zomerkampioenschap hebben slechts vier teams hun plaats in de grote finale weten veilig te stellen. Die fase vindt plaats van 5 t.e.m. 18 oktober. Ter herinnering, de kampioen van de zomersplit, het onvermijdelijke Sector One, was automatisch gekwalificeerd. De andere drie plaatsen werden toegekend aan de teams met de meeste kampioenschapspunten, beide splits van dit jaar opgeteld! Dat waren RSC Anderlecht (RSCA), Aethra Esports en KV Mechelen (KVM).

PlaatsTeamPunten
1eSector OneKampioen
2eKVM120
3eAethra70
4eRSCA70

Meer dan alleen play-offs en een 2020-titel zijnde, zetten deze Country Finals een punt achter het eerste seizoen met een prijzenpot van 10.000 euro. Van het totaalbedrag is 50% voorzien voor de kampioen, met andere woorden het dubbele van het bedrag van een splittitel, terwijl de runner-up €2.500 in ontvangst zal mogen nemen. De derde en vierde ontvangen respectievelijk 1.500 en 1.000 euro. Het aanzienlijke bedrag voor de spelers en onze nationale scene is een teken van de groeiende professionalisering in ons land.

De teams

Vier teams met verschillende mogelijkheden bereidden zich gedurende een lange periode voor op dit evenement. Natuurlijk beginnen ze niet allemaal op gelijke voet, maar na de resultaten van de laatste zomersplit is de hoop op een competitief en spannend evenement springlevend. Een korte rondleiding doorheen de teams en hun achtergronden is nodig om een beter idee te hebben over de machtsverhoudingen.

Sector One: de ontembare vos!

Sector One won overtuigend beide splits en is ongetwijfeld de grote favoriet voor dit najaarsevenement. Het team presteerde ook goed in de kwalificaties voor de European Masters. Het slaagde er twee keer net niet in om het main event te halen… Hoewel Night en zijn team iets kwetsbaarder waren tijdens de zomereditie van de Belgian League met twee nederlagen, verloren ze vervolgens slechts één game in de eindfase om zo een tweede welverdiende titel binnen te halen.

De favorieten zullen wel op hun hoede moeten zijn voor hun rivalen. KVM en Aethra bleken na een moeilijke start van het jaar in de afgelopen weken namelijk sterker dan verwacht.

KV Mechelen: het team dat we hier niet hadden verwacht!

Als er één team is dat twee grote verrassingen voor ons in petto had, dan is het wel KV Mechelen! Na heel lange tijd op de laatste plaats te hebben gestaan in de spring split, kwalificeerden “de Kakkers” zich na een ongelooflijke ommezwaai uiteindelijk voor de play-offs. Bovendien werd KVM deze zomer, na enkele herschikkingen, tegen alle verwachtingen in een van de patrons van de competitie. Met een totaal van vijf nederlagen in dertien wedstrijden, waarvan vier tegen de latere kampioen, was de run naar de tweede plaats even positief als verrassend.

En zoals het gezegde luidt, “nooit twee zonder drie”. De vijf spelers zouden het alvast niet erg vinden als er een derde verrassing uit de bus zou komen, waarbij ze de laatste titel voor de neus van de “Foxes” wegkapen.

Aethra Esports: wat als…!

Aethra is een organisatie die uit zijn as herrijst! Na een rampzalige lentesplit als een rode lantaarn trok Aethra vervolgens zijn blauwe overall aan om weer kleur te krijgen.

Als Sector One’s allereerste killer in de zomer baande Aethra zich een weg vrij naar de Country Finals. Maar nog belangrijker, Mikkel’s teamgenoten zorgden ook voor een breuk in de onoverwinnelijk gewaande verdediging van de huidige kampioen. Niet veel later profiteerde ook Team 7AM van de barsten in het harnas van Sector One.

In ieder geval is de winnaar van het laatste ESL Proximus-kampioenschap sterker teruggekomen. En met een progressiecurve die sinds augustus niet meer is afgezwakt, zal Aethra ongetwijfeld een uitdager zijn die serieus zal genomen moet worden.

RSC Anderlecht: veel talent, maar…

Als we kijken naar de samenstelling van het Brusselse team, hebben we niet veel tijd nodig om te beseffen dat dit team enorm veel talent heeft. Maar ondanks hun ervaring en een rijk palmares kwalificeerden de RSCA-spelers zich enkel en alleen voor de Country Finals dankzij een goed parcours in het voorjaar. Anderlecht, dat na een achtbaanrit de derde beste ploeg van het land bleek, ging in de zomer ten onder. Als vijfde eindigend, met slechts drie overwinningen op de teller, lijken Taz en zijn team zijn dit keer een vogel voor de kat.

De verrassing zou echter van hun toetsenborden kunnen komen. In staat tot het beste en het slechtste zal alles afhangen van hun voorbereiding. Hoewel die duidelijk niet goed was tijdens de zomer, zou een goede opstelling en de terugkeer van het evenwicht binnen hun gelederen hen in staat moeten stellen om de favorieten van dit najaar te doen beven. Het is dus niet uitgesloten dat de Mauves medio oktober in de finale staan!

De competitie

Het gaat hier niet om de groepsfase, maar om de play-offs. Na hun resultaten zullen S1 (1ste) en KVM (2de) het bal van round 1 openen. De winnaar van die wedstrijd plaatst zich rechtstreeks voor de grote finale.

De verliezer kan zich echter ook nog steeds kwalificeren door de winnaar van de wedstrijd tussen Aethra Esports (3de) en RSCA (4de) onder ogen te komen. In deze Country Finals worden alle wedstrijden in een BO5 gespeeld. Het format vereist veel meer kwaliteit en uithoudingsvermogen om een duel te winnen. Kortom, moge de beste winnen.

© Gamepedia

Wat het programma betreft, zijn dit de speeldatums:

5 oktober | kwartfinale 1: S1 – KVM

12 oktober | kwartfinale 2: Aethra – RSCA

17 oktober | halve finale tussen de verliezer van kwartfinale 1 en de winnaar van kwartfinale 2

18 oktober | grote finale tussen de winnaar van kwartfinale 1 en de winnaar van de halve finale

De precieze speeluren van de wedstrijden worden binnenkort bekend gemaakt. Deze moeten nog worden gedefinieerd, zodat ze niet botsen met het schema van de wereldkampioenschappen die in dezelfde periode worden gespeeld.

Uiteraard kan je de wedstrijden live volgen op Pickx.be.

Het enige wat je nu nog kan doen is geduldig wachten en je voorbereiden om je favoriet richting Belgische League of Legends-titel te schreeuwen.

© Belgian League/Proximus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top