Professionele FIFA-speler en manager van Anderlecht Zak: “Er is geen geheim. Hard werken en zelfopoffering zijn de sleutels tot succes”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Deze maand had Proximus een afspraak met Zakaria “Zak” Bentato, al meer dan drie jaar professionele FIFA-speler alsook manager en esports-directeur bij RSC Anderlecht. Erkend op de Belgische en internationale scene als rijzende FIFA-ster, heeft hij ons wat tijd gegeven om hem een paar vragen te stellen over zijn carrière en zijn werk op dit moment.

Hallo Zak, kan je je eerst even voorstellen aan onze lezers die jou niet kennen? Waar kom je vandaan?

Mijn naam is Zakaria Bentato, ik ben 24 jaar oud en ik ben al drie jaar professionele esports-speler voor RSCA. Ik kom uit Brussel.

Wat is je relatie met het voetbal, in het verleden en in het heden?

Zoals reeds gezegd ben ik geboren in Brussel en speel ik al voetbal sinds ik vijf jaar oud was. Het summum voor een jonge Brusselse voetballer is om in het opleidingscentrum van Neerpede te belanden. Helaas was dat niet mogelijk met een bal aan de voeten, maar met de controller in de handen is dat een ander verhaal.

Wat was je eerste contact met videogames in het algemeen? Waarom ben je ermee gestart?

De eerste game die ik tegenkwam was ISS (International Superstar Soccer) 98. Ik was twee jaar oud en mijn grote broer deed me geloven dat mijn controller was aangesloten. Ik ben ermee gestart omdat ik me daardoor kon uitleven en me thuis vooral nooit hoefde te vervelen, integendeel. Het competitieve aspect heeft me altijd al aangetrokken, in feite was mijn eerste doel om mijn broer te verslaan.

En wat is je eerste herinnering aan FIFA als kind? Wanneer ben je er echt in geïnteresseerd geraakt?

De eerste FIFA die ik heb aangeraakt was FIFA 06, met Ronaldinho bij Barça op de cover. Vanaf FIFA 15 ben ik geïnteresseerd geraakt in de FIFA-competitie. Ik zag op het internet dat EGO in de buurt van mijn huis een toernooi organiseerde, dus ik greep mijn kans en won dat eerste toernooi. Dat moet de aanleiding zijn geweest voor de start van mijn carrière.

Hoe verliep je carrière als speler toen je op FIFA van start ging?

In datzelfde jaar bevestigde ik en maakte ik naam op de Belgische scene door vice-kampioen van België te worden. Het jaar daarop werd ik kampioen en greep ik een ticket voor de ESWC, het WK esports, die toen nog prestigieuzer was dan de FIWC (FIFA eWorld Cup).

Hoe voelde je je toen je in Parijs was op de ESWC (wereldkampioenschap) met spelers als Gorilla, Daxe en anderen?

Ik was ervan overtuigd dat ik er iets kon bereiken, want naar mijn mening is 60% van FIFA een mentaal gegeven en de goede mentaliteit had ik al. Ik heb dat trouwens bevestigd door iedereen te verrassen en als eerste Belg de eindfase van de ESWC te halen.

Kan je ons meer vertellen over je relatie met de wereldberoemde spelers?

Ik sta dicht bij hen allemaal bijna. Ik ben een zeer open persoon, ik ben een vriend van iedereen. Ik heb iets meer affiniteit met de Franse spelers omdat mijn speelstijl dichter bij die van hen aanleunt en vooral omdat er geen taalbarrières zijn.

Welke games speel je als je niet op FIFA actief bent?

Ik speel op dit moment vaak op Apex Legends, een battle royale die ik interessant vind.

Je bent nog steeds student. Hoe ga je om met de combinatie studies – passie/werk? En welk advies zou je geven aan studenten die graag prof willen worden, maar daar niet per se de tijd voor vinden?

Prioriteiten stellen is belangrijk. Ik slaag er heel goed in om die twee te combineren, want naar mijn mening is alles een kwestie van motivatie en verlangen. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar ik hou vol en probeer mijn doelen te bereiken.

Is dat een belemmering geweest voor je loopbaankeuzes?

Integendeel, Anderlecht heeft altijd respect gehad voor het feit dat ik eerst en vooral een student ben en de club heeft me altijd de nodige steun gegeven.

Kan je de Belgische FIFA-scene van voor 2017 beschrijven?

De Belgische FIFA-scene van voor 2017 was zeer beperkt, met altijd dezelfde spelers op elk toernooi. Maar dat is precies wat ons in staat heeft gesteld om samen vooruitgang te boeken. We hebben veel kansen gehad.

Kunnen we Belg zijn, in België spelen en het allerhoogste niveau bereiken?

Natuurlijk! Ik vind het wel nog steeds een beetje moeilijker dan elders, in die zin dat niet iedereen in België het er mee eens is. Sommige toernooien gaan door op andere spelmodi dan bijvoorbeeld de competitiemodus.

Geef ons je beste competitieve herinnering (tot 2017) op de Belgische scene.

Met grote voorsprong kies ik voor mijn kwalificatie op de ESWC, het was een ongelooflijke ervaring. Ik hoop dat ik daar ooit nog eens terug kan keren.

Wie is voor jou de beste Belgische speler aller tijden, in de echte wereld en op FIFA?

Op FIFA Stefano Pinna en in de werkelijkheid Romelu Lukaku.

Wanneer heb je besloten om een professionele speler te worden? Waarom die beslissing en wat waren de hindernissen?

Toen RSCA aankondigde dat ze op zoek waren naar een specialist en een esporter om te professionaliseren, was dat voor mij een uitgelezen kans. Toen zei ik tegen mezelf dat mijn droom om een professionele speler te worden uit kon komen.

In 2017 werd je de eerste professionele speler van Anderlecht! Hoe is dat gebeurd? Hoe wordt men de eerste vertegenwoordiger van zo’n club?

Ik kreeg het te horen toen ik er niet per se meer in geloofde. Maar het belangrijkste is dat ik alles heb gegeven tijdens de selecties en dat ik alles in het werk stelde om de vertegenwoordiger te worden.

Wat zeggen je ouders, familie en/of vrienden daarover?

Ze zijn trots. Het is een bron van fierheid voor hen, vooral omdat ze hebben gezien wat er achter de schermen gebeurt en weten dat er niets uit de lucht valt en dat het het resultaat is van hard werken.

Laten we het nu hebben over je parcours binnen de club. Houd je je ook bezig met andere dingen op Anderlecht? Communicatie, sociale media, beheer van andere esports-teams?

Ik ben “Esports Manager/Player”, dus mijn werk is meer dan alleen maar spelen. Ik moet content voorstellen, ik ben verantwoordelijk voor de sociale media en ik manage het RSCA League of Legends-team.

Wat is de relatie tussen jou en de Anderlecht-spelers? En jouw relatie met de club in het algemeen?

Wat de toekomst ook voor me in petto heeft binnen de club, ik zal de mensen die me verwelkomd hebben altijd dankbaar zijn. Zij geloofden in mij en blijven dat ook doen. Ik leerde zelfs enkele spelers van de club goed kennen. Ze dagen me af en toe uit voor een potje FIFA! Zo gezond is onze relatie.

Wat is je beste herinnering en je grootste teleurstelling als speler van Anderlecht?

Mijn beste herinnering is mijn dubbele overwinning tegen Ajax. En mijn grootste teleurstelling is mijn nederlaag in de finale van het Belgisch kampioenschap van 2019.

Wat is je doel voor het komende seizoen, dat over een maand begint?

Ik wil alles winnen in België! En ik wil deelnemen aan internationale toernooien.

En waar zie je jezelf over drie jaar?

Ik hou er niet van om mezelf in de toekomst te projecteren en ik wil ten volle genieten van het heden. Maar om de vraag te beantwoorden, alles zal afhangen van mijn niveau. Je kan nergens zeker van zijn.

Als er een wereldkampioenschap zou plaatsvinden, welke spelers zou je dan kiezen om je te begeleiden en België te vertegenwoordigen?

Ik zou zonder aarzeling Nevinho en Stefano selecteren.

Welk advies zou je geven aan onze lezers die een mooie carrière willen beginnen? Om prof te worden moet je…

Werken! Er is geen geheim. Net als in alle andere domeinen zijn hard werken en zelfopoffering de sleutels tot succes. Zonder hard te werken kun je niets of bijna niets bereiken.

Kiezen is verliezen

Mosselen met friet of biefstuk friet?

Biefstuk friet.

De zee of de bergen?

Zee.

Auto of moto?

Moto.

Op FIFA, agressieve of defensieve modus?

Defensieve modus.

We willen Zak bedanken voor een stukje van zijn kostbare tijd. We houden zijn toekomstige afspraken op FIFA 21 goed in de gaten. En natuurlijk hopen we hem te zien presteren op internationale toernooien als vertegenwoordiger van ons mooie land! Volg hem op Pickx.be in onze FIFA-categorie.

© RSC Anderlecht

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top