International Batman Day: wie creëerde de beste Batman?

Films | Zaterdag is het opnieuw International Batman Day, en om de Dark Knight te vieren blikt Proximus terug op enkele van de acteurs die de zwarte cape mochten aantrekken. De ene speelde de rol al met iets meer ernst dan de andere. Maar wie is de beste Batman?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Batman is een van de meest iconische superhelden ter wereld. De steenrijke Bruce Wayne die, gemotiveerd door het verlies van zijn ouders, besluit om gemaskerd de criminele onderwereld van Gotham City aan te pakken, is dan ook al door een hele rist acteurs vertolkt. Van de humoristische en charmante versie van Adam West uit de jaren 60 tot de hyperernstige en donkere vertolking van Robert Pattinson die er zit aan te komen, hebben we al heel wat de revue zien passeren. Dit zijn enkele tekenende voorbeelden.

Michael Keaton

Voor veel fans is en blijft Michael Keaton de beste Batman aller tijden. Hij vertolkte de superheld in ‘Batman’ en ‘Batman Returns’. Beide films werden geregisseerd door Tim Burton en ze tonen dan ook zijn kenmerkende fantastische en bevreemdende stijl. ‘Batman’ zag in 1989 het levenslicht en werd gezien als de eerste grote kaskraker over een superheld. Burton zag een sequel aanvankelijk niet zitten, maar zodra hij het juiste scenario kreeg, sprong hij toch aan boord voor ‘Batman Returns’ in 1992.  Jammer genoeg gaf hij het roer daarna af.
 
Keaton dacht aanvankelijk dat hij de rol komisch zou moeten spelen, maar werd dan geïntroduceerd aan de donkere kant van de superheld. Hij werd de eerste die Batman als een getormenteerde en op wraak beluste man speelde en dat leverde hem heel wat lof op, ook van fans die hem eerst niet geschikt vonden voor de rol.

George Clooney

Na Keaton werd Val Kilmer even Batman, maar voor de volgende film in 1997 ging de rol naar George Clooney. Zijn vertolking staat rechtlijnig tegenover die van Keaton. Hij acteerde in de film ‘Batman & Robin’ van Joel Schumacher, de eerste Batmanfilm sinds 1989 waar Tim Burton geen inbreng in had. En dat was eraan te zien, want terwijl Burton een visie had voor een duistere Batman, ging Schumacher helemaal de onnozele kant op. Tekenend zijn de eindeloze flauwe woordspelingen, de felle neonlichten en het Batmanpak, dat mede dankzij de toevoeging van tepels de geschiedenis ingaat als het slechtste ooit.
 
‘Batman & Robin’ staat bekend als een van de slechtste superheldenfilms ooit, maar laat ons eerlijk zijn: daar heeft hoofdrolspeler George Clooney weinig mee te maken. Hij had de pech dat hij in een film belandde met een affreus scenario en een slechte regie. Daar kon hij niets meer aan rechttrekken. De plannen voor een opvolger, ‘Batman Unchained’, belandden in de koelkast.

Christian Bale

Batman kreeg een nieuw leven toen cineast Christopher Nolan en scenarist David S. Goyer aangesteld werden om de nieuwe generatie in te luiden. ‘Batman Begins’ kwam uit in 2005 en kon zowel fans als recensenten bekoren. De film neemt een eerder realistische toon aan en toont hoe Bruce Wayne zijn taak als beschermer van Gotham opnam. Ook de twee opvolgers in 2008 en 2012 gooiden hoge ogen, met als hoogtepunt het meesterlijke acteerwerk van Heath Ledger als The Joker in ‘The Dark Knight’.
 
Gemaskerde wreker van dienst was Christian Bale, die de rol speelde met de ernst en duisterheid die de films van hem eisten. Hij begon als onstuimige ninja in training en eindigde als een (letterlijk) gebroken man die zichzelf moest opofferen om zijn geliefde stad te redden. Bale dingt samen met Keaton naar de kroon voor beste Batman. Een enige minpuntje waarop hij in parodieën vaak wordt afgerekend: zijn overdreven grommende stem wanneer hij het Batmanpak draagt.

Ben Affleck

De Nolantrilogie was een enorm succes over de hele lijn en dat interpreteerde DC als: alle superhelden moeten donker en realistisch zijn. Dat probeerden ze net iets te simplistisch op Superman toe te passen in ‘Man of Steel’, met een matige respons tot gevolg. DC trok die lijn verder met ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’ in 2016 en ‘Justice League’ in 2017. In beide films zien we Ben Affleck als Batman.
 
De meeste recensenten zijn het erover eens dat de films waarin Affleck de mantel opneemt eerder matig zijn, maar dat Affleck zelf een verdienstelijke poging doet. Hij speelt een eerder gedeprimeerde Batman, die na de dood van zijn sidekick Robin vindt dat Superman een gevaar vormt en die later de Justice League vervoegt. Na de teleurstellende respons op beide films, besloot Affleck de handdoek in de ring te gooien, maar onlangs raakte bekend dat hij in de toekomstige film ‘The Flash’ toch zal terugkeren.
 
Momenteel is het vooral uitkijken naar de vertolking van Robert Pattinson, die een jonge Batman zal portretteren in ‘The Batman’. Die film zou volgend jaar in de zalen moeten komen, maar momenteel liggen de opnames stil door een coronabesmetting. Volgens Vanity Fair is Pattinson zelf besmet, maar dat is niet bevestigd door de studio. Vingers gekruist dan maar!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top